Bouche de betizac gesztenye

A bouche de betizac gesztenye egy francia hibrid gesztenye fajta, melyet az európai Castanea sativa és a japán Castanea crenata fajokból keresztezéssel állítottak elő. A hazai gesztenyéknél gyengébb növekedésű, így sűrűbben ültethetők.

Bouche de betizac gesztenye jellemzői

Középmagas, felfelé törekvő, oszlopos koronát nevelő, erőteljes növekedésű lombhullató fa.  Akár a 25 méteres magasságot is elérheti megfelelő körülmények között. A fajták között a legnagyobb méretű terméseket hozza, melyek gömbölyded-háromszög alakúak és átlagosan 20-22g tömegű. Termései a 4-5 cm nagyságot is elérik. Fényes, keskeny, 10–20 cm hosszú, váltakozó állású, hosszúkás lándzsa alakú levelei szúrósan fogazottak, mindkét oldalon 4–7 éles foggal.

Gyorsan termőre fordul, mivel már a 2-3. évben termést hoz, melynek húsa sárgás színű, édes, aromás ízű. Nagy termései szeptember elejétől szüretelhetők. Virágait részben a szél porozza be, részben a rovarok. Egyivarú, egylaki növény, vagyis a hím- és nővirágok egy fán belül, de külön-külön alakulnak ki. Önmeddő, porzói a szelídgesztenye fajták.

Rendkívül ellenálló a kéregrák betegséggel szemben. Ez a szívós gombabetegség a 20. század elején került át Kínából először Amerikába, majd Olaszországba és hazánkba is megérkezett. Sajnos napjainkban is folyamatosan pusztítja a gesztenyéseket, olyan nagy kárt okozva ezzel, hogy már – a jelentősebb gesztenyés ligetek ellenére is – behozatalra szorulunk. Az ágelhalás ellen is rezisztens.

Bouche de betizac gesztenyefák gondozása

A savas talajú, félárnyékos helyeken fejlődik a legjobban. Teleinket jól tűri, mivel -30 fokig tálálló. Megbízható terméshozamú, így az egyik leginkább ajánlott szelídgesztenyefa fajta.

Közepes vízigényű növény, melynek nagy szárazság esetében szükséges az öntözése. A csemeték korán termőre fordulnak, így már a telepítés utáni második, harmadik, évben termést hoz.

Szükséges az évenkénti metszése, mely az első 3-4 évben főleg a korona alakításra szolgál. A 4. év végére azonban kialakul a korona kívánt formája, így onnantól a metszés főleg a fényáteresztést szolgálja. Valamint természetesen az elhalt, beteg ágak eltávolítása és a növekedés serkentése is a cél. Ezen kívül a metszés elmaradhatatlan a betegségek megelőzése céljából, hiszen egy egészséges ágszerkezetű fát kevésbé támadnak meg a kórokozók. Bár sajnos az utóbbi évek kórokozóival szemben a növényvédelem elkerülhetetlen és még ezzel együtt sem biztos, hogy sikerül a fákat megmenteni.  

 http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom