Csokis gesztenyés kocka

A csokis gesztenyés kocka egy liszt nélküli egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely bármely alkalomra remek választás. Nem kekszes alapú, így ennek az alapját sütni kell. A gesztenye jellemzően az őszi szezonban kerül előtérbe, pedig nagyon egészséges rendszeres fogyasztás mellett egészségvédő hatású. Érdemes belőle a nagyobb mennyiséget beszerezni, mert rendkívül jól tárolható, fagyasztható.  A karácsonyi sütemények között is egyre népszerűbb a sokféle gesztenyés süti, már a gesztenyés bejgli is hagyományosnak mondható a diós és mákos mellett.

Csokis gesztenyés kocka – recept

Hozzávalók az alaphoz:

  • 40 dkg darált dió
  • 24 dkg zsemlemorzsa
  • 4 kávéskanál szódabikarbóna
  • 8 púpos evőkanál kakaó por
  • 40 dkg cukor
  • 8 tojás
  • 2 kis pohár tejföl

Hozzávalók a krémhez:

  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 10 ml rumaroma
  • kevés tej
  • mazsola (elhagyható)

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 2 tábla étcsoki
  • 1 evőkanál olaj

A csokis gesztenyés kocka elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először összekeverjük a tojásokat a cukorral és hozzáadunk egy kis pohár tejfölt.
  2. Majd összekeverjük a zsemlemorzsát a darált dióval, hozzáadjuk a szódabikarbónát és a kakaó port is.
  3. Belekeverjük a tojásos cukros keveréket és alaposan összedolgozzuk.
  4. Előmelegítjük a sütőt 160 fokra.
  5. Majd egy 25 X 40 cm-es tepsit kivajazunk, lisztezünk vagy kibélelünk sütőpapírral és a tésztát egyenletesen eloszlatjuk benne.
  6. Az előmelegített sütőbe toljuk és 30-35 perc alatt készre sütjük. Érdemes tűpróbát is végezni. Egy tűt a tésztába kell szúrni és kihúzva, ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  7. Ha elkészült hagyjuk a tepsiben kihűlni, úgy könnyebben lehet felvágni.
  8. Közben a krémhez a gesztenyemasszát keverjük el a rumaromával és kevés vízzel, hogy kenhető legyen.
  9. Ha teljesen kihűlt a tészta, akkor hosszában vágjuk ketté.
  10. Az alsó lapot kenjük meg a gesztenyés krémmel és fedjük be a másik lappal.
  11. Majd olvasszuk fel a csokoládét az olajjal és kenjük a tészta tetejére.
  12. Tegyük hűvös helyre, hogy megszilárduljon és vágható legyen.

Érdemes olyan étcsokit vagy tortabevonót választani, ami nem törik, ha felvágjuk. Itt kétféle is van, az egyik sajnos tört…

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez