Gesztenye befőtt

A gesztenye befőtt nem olyan ismert, mint például az őszibarack– vagy cseresznyebefőtt, de érdemes megpróbálkozni vele. Főleg, ha az őszi gesztenye szezonban nagyobb mennyiségű gesztenyéhez jutunk.  Annál is inkább, mert rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.

A gesztenyét leginkább sült vagy gesztenyepüré formájában ismerjük, használjuk. Nem véletlenül számos gesztenyés sütemény alapanyaga, jellemzően édességekben kerül előérbe, pedig húsok mellé is kiváló. Mivel a gesztenye szezon nem tart túl hosszú ideig, érdemes a szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni és feldolgozni, mert a gesztenye fagyasztásra és lekvár, befőtt készítésére is kiválóan alkalmas. Így pedig egész évben könnyedén hozzájuthatunk, nemcsak püré formájában a bevásárló központokból.

Gesztenye befőtt recept

A gesztenye befőtt egy egészen különleges, nem szokványos befőtt, így akár ajándékba is készíthetjük. A gesztenyének kiváló ízesítője a rum, mely kiemeli az ízét, érdemes használni bármely édesség készítése során.

Hozzávalók:

 • 2 kg szelídgesztenye
 • 1 liter víz
 • 1 kg cukor
 • rum – ízlés szerint
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

A gesztenye befőttek elkészítése lépésről – lépésre:

 1. A gesztenyéket alaposan meg kell mosni, a héjukat X alakban éles, vékony pengéjű késsel be kell vágni, majd félig puhára kell főzni.
 2. Amíg fő a cukorszirupot készítsük el. A vízből és cukorból folyamatos keverés mellett sűrű szirupot főzünk.
 3. Ha jó félig puhára főtt a gesztenye, akkor ezután meg kell őket pucolni.
 4. Majd a cukorszirupban kell őket puhára főzni.
 5. Ha elkészült, még forrón az előzőleg átmosott, fertőtlenített üvegekbe kell tölteni, majd 1-2 evőkanál rumot önteni rá.  
 6. Ezt követően le kell zárni az üvegeket, majd szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
 7. Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A cukorszirupot addig is melegítsük, ameddig az üvegekbe kanalazzuk a gesztenyéket. Lassú, de folyamatos melegítés szükséges neki, hogy forrón tegyük az üvegekbe, mivel tartósítószert nem használunk. Felbontás után érdemes hűtőben tárolni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom