Tartalomjegyzék
A gesztenye fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges gyümölcsből. Bár leginkább karácsony környékén kerül előtérbe, de fagyasztott – gesztenyepüré – állapotban egész évben elérhető az üzletekben.
Azonban a házilag készített gesztenyepüré mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentes. Így bár a készítése hosszadalmasabb és több időt vesz igénybe, mintha készen vásárolnánk mindenképpen megéri a fáradozást, ha számít, hogy mit teszünk az asztalra. Napjainkban pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges, minden mentes táplálkozás. Így egyre nagyobb teret hódítanak a bio élelmiszerek, illetve az őstermelőktől való vásárlás egyaránt. Egyre több háztartásban készülnek a szezonban a befőttek és lekvárok, mindenféle gyümölcsökből, zöldségekből, melyekhez az alapot sok esetben szedd magad akciókban szüretelik.
Gesztenye feldolgozása
A gesztenyéből is készíthetünk befőttet vagy lekvárt is – melyek csinos üvegekbe rakva, akár karácsonyi ajándéknak is tökéletesek. Érdemes belőle a gesztenye szezon idején minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani. Ugyanis a gesztenye hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.
Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.
Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.
A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.
Gesztenye fagyasztása
A gesztenye – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss gyümölcsöt, zöldséget vásároljunk.
Gesztenye fagyasztás lépései:
- A kívánt mennyiségű gesztenyét alaposan meg kell mosni, majd a héját X alakban bevágni, így könnyebben meg lehet majd pucolni.
- Ezután egy edénybe fel kell tenni annyi vízzel, ami ellepi és puhára kell főzni.
- Ha megfőtt, még melegen meg kell pucolni (ha kihűlt nehezebb a héjától elválasztani).
- Maradhatnak egészben is vagy össze is lehet őket pürésíteni, annak függvényében, hogy mi lesz a későbbi felhasználás célja.
- Ha pürésítjük, ezt követően a kívánt nagyságú dobozokba tegyük bele.
- Ha maradnak egészben, akkor be is zacskózhatjuk őket.
- Akkor tegyük őket a fagyasztóba, ha teljesen kihűltek.
TIPP: A zacskókra, dobozokra érdemes feliratot tenni, mert fagyasztott állapotban nem biztos, hogy tudni fogjuk utólag, mi került a dobozba. Érdemes dátumot is írni rá. A gesztenye 3 hónapig tartható el fagyasztóban.
A gesztenye felolvasztása
Attól függően, hogy mit készítünk belőle olvasszuk fel, vagy használjuk fel fagyott állapotban.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez