Gesztenye fagyasztása

A gesztenye fagyasztása az egyik lehetséges módja annak, ha télire el szeretnénk tenni ebből az egészséges gyümölcsből. Bár leginkább karácsony környékén kerül előtérbe, de fagyasztott – gesztenyepüré – állapotban egész évben elérhető az üzletekben.

Azonban a házilag készített gesztenyepüré mindenféle adalékanyagtól és tartósítószertől mentes. Így bár a készítése hosszadalmasabb és több időt vesz igénybe, mintha készen vásárolnánk mindenképpen megéri a fáradozást, ha számít, hogy mit teszünk az asztalra. Napjainkban pedig egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges, minden mentes táplálkozás. Így egyre nagyobb teret hódítanak a bio élelmiszerek, illetve az őstermelőktől való vásárlás egyaránt. Egyre több háztartásban készülnek a szezonban a befőttek és lekvárok, mindenféle gyümölcsökből, zöldségekből, melyekhez az alapot sok esetben szedd magad akciókban szüretelik.

Gesztenye feldolgozása

A gesztenyéből is készíthetünk befőttet vagy lekvárt is – melyek csinos üvegekbe rakva, akár karácsonyi ajándéknak is tökéletesek. Érdemes belőle a gesztenye szezon idején minél többet beszerezni, feldolgozni, fogyasztani. Ugyanis a gesztenye hatása a szervezre leginkább rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.  

Amikor még nem volt hűtőszekrény és a cukrot sem ismerték, az emberek mindig olyan zöldséget, gyümölcsöt fogyasztottak, aminek éppen a szezonja volt. Majd a növényi termények gyűjtögetésével szinte egy időben már elkezdődött a felesleg megőrzése is. A különböző területeken más-más eljárást alkalmaztak.

Ugyanis a hideg mérsékelt égöv területein a konzerválásra a fagy hatását használták ki a jég felhasználásával, ám a száraz, sivatagos területeken az aszalás, szárítás, illetve a sóval való tartósítás terjedt el.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, melyet során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez azóta is nagyon népszerű és az aszalható gyümölcsök száma – az eljárás modernizálásával – egyre csak növekszik. Hazánkban jellemzően a szilva, sárgabarack, alma, körte, meggy, de az áfonya is nagyon népszerű aszalt gyümölcs formájában is.

A cukor megjelenésével pedig a befőzések, lekvár főzések kora nyitott meg új lehetőségeket. A zöldségeket savanyítással is tartósították, a húst pedig elsősorban sózással, füstöléssel.

Gesztenye fagyasztása

A gesztenye – akárcsak számos zöldség – le is fagyasztható. Figyeljünk arra, hogy mindig csak friss gyümölcsöt, zöldséget vásároljunk.

Gesztenye fagyasztás lépései:

  1. A kívánt mennyiségű gesztenyét alaposan meg kell mosni, majd a héját X alakban bevágni, így könnyebben meg lehet majd pucolni.
  2. Ezután egy edénybe fel kell tenni annyi vízzel, ami ellepi és puhára kell főzni.
  3. Ha megfőtt, még melegen meg kell pucolni (ha kihűlt nehezebb a héjától elválasztani).
  4. Maradhatnak egészben is vagy össze is lehet őket pürésíteni, annak függvényében, hogy mi lesz a későbbi felhasználás célja.
  5. Ha pürésítjük, ezt követően a kívánt nagyságú dobozokba tegyük bele.
  6. Ha maradnak egészben, akkor be is zacskózhatjuk őket.
  7. Akkor tegyük őket a fagyasztóba, ha teljesen kihűltek.

TIPP: A zacskókra, dobozokra érdemes feliratot tenni, mert fagyasztott állapotban nem biztos, hogy tudni fogjuk utólag, mi került a dobozba. Érdemes dátumot is írni rá. A gesztenye 3 hónapig tartható el fagyasztóban.

A gesztenye felolvasztása

Attól függően, hogy mit készítünk belőle olvasszuk fel, vagy használjuk fel fagyott állapotban.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom