Tartalomjegyzék
Hazánkban nagyon népszerűek a különböző gesztenye fajták, és a hosszú életű szelídgesztenye őshonos is itt a Kárpát-medencében. Ugyanis a gesztenyét már a honfoglaló őseink is gyűjtögették, és a népi gyógyászatban is ismert és használt volt. Hiszen rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és a gesztenye hatása a szerveztre igazán jótékony. Számos betegség megelőzhető a rendszeres fogyasztásával.
Napjainkban hazánkban a gesztenye termőtájai főleg a Duna-kanyarban, Zala, Vas és Somogy megye déli részén találhatók. Az éves termés 200-500 tonna körüli, mely nem elegendő a hazai fogyasztás kielégítésére, így behozatalra szorulunk belőle.
Gesztenye fajták ültetése
A gesztenyefa ültetése egy rendkívül hálás feladat, azonban érdemes tisztában lenni ültetése előtt néhány fontos dologgal, függetlenül attól, hogy milyen fajtát ültetnénk.
- A gesztenyefát gyerekeinknek, unokáinknak ültetjük. Hiszen az élettartalma 130-150 év is lehet, melynek körülbelül a fele idejéig növekszik.
- Fajtától függően az első 8-10 évben még alig terem (vannak fajták melyek, már az ültetést követő harmadik, negyedik évben termést adnak).
- Rendkívül helyigényes. Érdemes olyan helyre ültetni, ahol megfelelően tud növekedni. Az átlagos fák 15-20 méter magasságúak, de nem ritka a 30 méteres sem. Fontos elsőre megtalálni a végleges helyét, mert nem viseli jól az átültetést.
- Nem szerencsés épületek, kerítések, járdák, villanyoszlopok közelébe ültetni.
Gesztenye fajták – a hazánkban leginkább elterjedt fajták
- Nagymarosi 22
Száraz, melegebb területen, jó termőtalajon termeszthető, a legkorábban érő fajta, mely szeptember végén érik. Kiemelt jelentőségű fajta, mivel korai érése miatt jól érvényesül a piaci előszezonban. Középerős növekedésű, koronája jellemzően gömb alakú. Egyenletesen bőven terem. Kiváló minőségű termése világos színű, sima felületű, vékony héjú, mely átlagosan 3,5 cm körüli átmérőjű. Halványsárga színű húsa édes, aromás ízű. Rendkívül jól tárolható.
- Nagymarosi 37
Kései érésű, mely érése október közepén kezdődik. Hűvös területeken, jó termőtalajon termeszthető. Kiváló termőképességű, erős növekedésű, mely igen bőven terem. Nagy terméseket hoz, melyek átlagosan 3,6 cm körüli átmérőjűek. Jól tisztítható, világosbarnás héjszínű, finom szerkezetű. Barnássárga húsa telt gesztenyeízű. Igen jól tárolható.
- Nagymarosi 38
Közepes érésű, termései október elejétől szüretelhetők. Gyorsan leérik. Hűvösebb területeken, mélyrétegű talajon termeszthető igazán jól. Fái közepesen erős növekedésűek, rendszeresen, bőven termők. Nagy terméseket hoz, melyek átlagosan 3,7 cm körüli átmérőjűek. Jól tisztítható, barnássárga héjszínű, a héj fényes, nem bordázott. Világossárgás húsa telt gesztenyeízű. Igen jól tárolható.
- Kőszegszerdahelyi 29
Középkései érésű, termései október közepétől szüretelhetők. Délkeleti, hegyvidéki termőterületen termeszthető igazán jól. Fái erős növekedésűek, melyek szétterülő koronát nevelnek. Rendszeresen és bőven termő. Közepes méretű terméseket hoz, melyek átlagosan 3,5 cm körüli átmérőjűek. Jól tisztítható, sárgásbarna héjszínű, mely közepesen vastag. Sárgásbarna húsa édes gesztenyeízű.
- Iharosberényi 2
Igen korai érésű, már szeptember végén, október elején szüretelhetők a termései. Fái erős növekedésűek, szétterülő koronát nevelnek. Rendszeresen és bőven terem. Bárhol megélnek, erős növekedésűek, melyek korán termőre fordulnak. Igen nagy terméseket hoz, melyek átlagosan 3,7 cm átmérőjű, jól törhető, sötétbarna, erős héjú. Húsa világosbarna színű, intenzív gesztenye aromájú, ízletes.
- Iharosberényi 29
Kései érésű, jellemzően október végén szüretelhetők a termései. Fái középerős növekedésűek, terebélyes koronát nevelnek, melyenek a termés rendszeresen és bőven terem. Igen nagy terméseket hoz, melyek, jól hámozhatók. Külső héjszíne barna, sima felületű, közepesen vastag héjú. Húsa világosbarna színű, intenzív gesztenye aromájú.
A Duna-kanyarban és az Északi-középhegységben főleg a Nagymarosi fajták a beváltak. Dél-Dunántúlon az Iharosberényi fajták, míg Észak-nyugat-Dunántúlon a Kőszegszerdahelyi a helyi tájfajta. Az egyéb termőterületeken leginkább a Nagymarosi fajták fejlődnek jól.
Gesztenye fajták – a hazánkban elterjedt fajtákon túl
Japánban és Koreában őshonos, a hazai fáknál gyengébb növekedésű. Rendkívül ellenálló, így fajtanemesítésekhez is előszeretettel használják.
Kínában őshonos, ahol sok fajtáját termesztik elsősorban élelmezési célból. A hazai fajtáknál gyengébb növekedésű, így ültetvényekbe alkalmas fajta. Rendkívül jól ellenáll az endótiás kéregrák betegségnek, így napjainkban fajtáit és keresztezéssel létrehozott hibridjeit sok országban ültetik.
- Amerikai gesztenye
Észak-Amerikában őshonos, azonban az endótiás kéregelhalás miatt szinte már minden őshonos állománya kipusztult.
Hibrid gesztenyék
Az eurojapán hibrid gesztenye fajták gyakorlatilag természetes és irányított keresztezésből létrehozott fajok.
Fő jellemzőjük, hogy rezisztensek az endótiás kéregrákkal szemben, valamint kevésbé erős növekedésű fái alkalmassá teszik őket ültetvénybe ültetésre. A gyümölcseik nagyok és már korán – még az európai fajták előtt – szüretelhetők.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez