Gesztenye feldolgozása

A gesztenye feldolgozása rendkívül széleskörű, hiszen nemcsak sült gesztenyeként fogyaszthatjuk. Bár kétségtelen, hogy így ismerjük leginkább, meg gesztenyemasszaként. Pedig ez utóbbinak nincs is karakteres gesztenye íze, illata és mégis. A gesztenye nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin– és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul még lekvár, befőtt vagy süteményekbe massza is készíthető belőle, így akár egész évben elérhető. De főzve akár le is fagyasztható. Ez azért is fontos, mert a gesztenye szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és akár eltenni belőle télire.

Gesztenye feldolgozása hazánkban

A gesztenyetermesztés hazánkban főleg a nyugat-dunántúli területekre koncentrálódik. Az elmúlt évtizedekben, akárcsak Európában hazánkban is jelentősen csökkent a termesztése, miközben az itthoni fogyasztás is évről évre egyre növekszik. A hazai termés nagyjából évi 300-500 tonna körüli. Ennek feldolgozása szeptember végén, október elején kezdődik. Miközben kereslet rá leginkább a karácsony körüli időszakban jellemző. Leginkább gesztenyepürének dolgozzák fel.

Mivel az itthoni termesztés nem fedezi a hazai igényeket, így behozatalra szorulunk belőle. Jellemzően Olaszországból, Portugáliából, Albániából és Macedóniából szállítják hozzánk e finom csemegét.

Gesztenye felhasználása

A gesztenyéből lisztet is készítenek, mely főleg a gluténérzékenyek étrendjében játszik jelentős szerepet. Bár a gesztenyeliszt ára jóval magasabb, mint gabonából készült társaié.

A gesztenyéből mézet is készítenek, a gesztenye méz az egyik legfinomabb, legízletesebb a mézek közül.

De leginkább gesztenyemasszaként vásároljuk és dolgozzuk fel édes és sós ételekben egyaránt. Főleg süteményekben, fagylaltnak készítjük.  Az utóbbi években egyre jobban előtérbe kerül karácsony körül a gesztenyés bejgli is a hagyományos diós és mákos mellett. De levesek is készülhetnek belőle többféle módon és ízesítésben.

A gesztenyéhez nagyon jól illik: a dió, fenyőmag, mandula, mogyoró, meggy, csokoládé. Érdemes a belőle készült ételeket ezekkel párosítani.

Gesztenye tárolása

A frissen szedett gesztenyét ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamar megromlik. Érdemesebb faládában vagy szellőző kartondobozban tárolni. 15-20 cm-es vastagságban, különben bepenészedhet. 1 hónapig így eltárolható.

Hűtőszekrényben is eltartható néhány hétig a zöldséges rekeszben.  Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen akár remekül le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom