Tartalomjegyzék
A gesztenye kalória tartalma nem túl magas, főleg, ha a többi olajos maghoz viszonyítjuk. Bár a dió kalória tartalmához viszonyítva a gesztenye értékei jóval alacsonyabbak, azonban nem mindegy hogyan fogyasztjuk. Ugyanis más a sült gesztenye vagy a gesztenyepüré kalória tartalma is. Ezenkívül pedig a magas a szénhidráttartalma, emiatt nem mindegy mennyit eszünk belőle. Bár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, mivel hamar teltségérzetet okoz. Azonban cukorbetegek csak mértékkel fogyasszanak belőle.
Ezenkívül a gesztenye rendkívül egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot, antioxidánst és omega-3 zsírsavat is tartalmaz. Ez az úgynevezett jó zsírok csoportjába tartozik, és elengedhetetlen a megfelelően működő anyagcsere és a vitaminok hasznosítása szempontjából. Ezek rendkívül jótékonyan hatnak a szervezetünkre, ezért is érdemes a szezonban bőven fogyasztani belőle.
Gesztenye kalória tartalma
Tíz dkg gesztenye körülbelül 190 kalória.
- 190 kcal
- 1,5 g zsír
- 1,8 g fehérje
- 37 g szénhidrát
A sült gesztenye esetében az értékek így változnak 10 dkg-ra vetítve:
- 245 kcal
- 2,2 g zsír
- 3,2 g fehérje
- 48 g szénhidrát
A gesztenye glikémiás indexe 54, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható gyümölcsről van szó.
Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?
A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.
Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.
Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez