Tartalomjegyzék
A gesztenye kocka egy kekszes alapú finom édesség, mely többféleképpen is elkészíthető. Rendkívül gyorsan és egyszerűen összeállítható. Nyári nagy melegben, ha édességre vágynánk is kitűnő választás, mivel nem kell sütni. Készíthetjük rétegezve vendégvárónak vagy összekeverve a gyorsabb élvezet érdekében. A hozzávalók mindkét készítés esetében ugyanazok.
Gesztenye kocka recept
Hozzávalók a kekszes réteghez:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 12,5 dkg vaj
- 12,5 dkg porcukor
- 2 dkg kakaó por (nem cukrozott)
- 1 evőkanál rum vagy aroma
- 1 dl tej
Hozzávalók a gesztenyés réteghez:
- 60 dkg gesztenyepüré (házilag készített vagy bolti)
- 10 dkg darált háztartási keksz
- 10 dkg vaj
- 3 dkg porcukor
- 2 evőkanál tej
- 1 teáskanál vaj
- 15 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál rum vagy aroma
A rétegelt gesztenye kocka elkészítése lépésről – lépésre:
- Az alaphoz a darált kekszet összekeverjük a szobahőmérsékletű vajjal a porcukorral, kakaó porral és a rummal vagy aromával. Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat.
- Majd egy tepsit kibélelünk alufóliával és a kekszes masszát egyenletesen eloszlatjuk rajta. Kicsit le nyomkodjuk.
- Ezután a gesztenyepürét a vajjal habosra kavarjuk, hozzáadagoljuk a rumot vagy aromát, a cukrot és a darált kekszet egyaránt.
- Alaposan összedolgozzuk és a kekszes masszára kanalazzuk, elegyengetjük, elsimítjuk rajta.
- A csokit felolvasztjuk gőz fölött, hozzákeverjük a vajat és a tejet és azt a gesztenyés rétegre simítjuk.
- Hűtőbe tesszük (legalább 2 órára), hogy összeérjenek az ízek és a csokoládé réteg megszilárduljon.
- Ezután könnyebben szeletelhető is.
Gesztenyés kocka készítése rétegezés nélkül:
Ebben az esetben a kekszes és gesztenyés alapokat is összekeverjük úgy simítjuk egy tepsi aljába. Kicsit hagyjuk megszilárdulni a hűtőben, majd felkockázzuk és a kockákat mártjuk meg a felolvasztott csokoládéban. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez