Gesztenye levél

A gesztenye levél is felhasználható, de ilyen névvel sütemény is megtalálható. A gesztenye levele elsősorban teaként lehet ismert, hiszen a szelídgesztenye héjából és a vadgesztenye leveléből is készíthető teakeverék.

A szelídgesztenye rendkívül í­zletes csemege, mely rendszeres fogyasztás mellett a szervezetre is igazán jótékonyan hat. Ugyanis a káliumtartalma igen jelentős, így rendszeres fogyasztásával csökkenthető a trombózisok kialakulásának kockázata. Továbbá a visszértágulatok mérséklésére is alkalmas.

Gesztenye levél tea

A vadgesztenye leveléből szintén készíthető tea, ehhez 3 dl vizet forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet. 8-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Mézzel ízesítsük. Rendkívül jó összehúzó hatással bír, így hatékony:

  • az emésztőszervek enyhébb gyulladásaira
  • belső vérzésekre
  • gyomor – és bélgörcsök esetén
  • nyugtató

Ha keverünk hozzá kevés szegfűszeget, attól gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása is érvényre kerül. Ezáltal csökkenti az ízületi gyulladás, köszvény, székrekedés, rossz emésztés által okozott panaszokat is.

Gesztenye levél sütemény

Hozzávalók:

  • 20 dkg gesztenyemassza
  • 4 dkg vaj vagy margarin
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 ml rumaroma
  • 10 dkg étcsokoládés tortabevonó

Gesztenyés levél elkészítése:

  1. A gesztenyepürét lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral.
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  4. A vajat vagy margarint habosra keverjük a tojások sárgájával.
  5. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a gesztenyepürét, a sütőporos lisztet és a rumaromát is. Alaposan összedolgozzuk.
  6. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  7. A masszát nagyobb csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba töltjuk.
  8. A sütőpapírra nyomjuk a levél alakú formákat egymástól kb. 1 cm távolságra, mivel kicsit nőni fognak sülés közben.
  9. Betesszük a sütőbe és 8-10 perc alatt készre sütjük.
  10. Közben az étcsokit felmelegítjük és a kész levelek egyik végét megmártjuk a felolvasztott csokiban. Sütőrácson hagyjuk megszilárdulni. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom