Tartalomjegyzék
A gesztenye levél is felhasználható, de ilyen névvel sütemény is megtalálható. A gesztenye levele elsősorban teaként lehet ismert, hiszen a szelídgesztenye héjából és a vadgesztenye leveléből is készíthető teakeverék.
A szelídgesztenye rendkívül ízletes csemege, mely rendszeres fogyasztás mellett a szervezetre is igazán jótékonyan hat. Ugyanis a káliumtartalma igen jelentős, így rendszeres fogyasztásával csökkenthető a trombózisok kialakulásának kockázata. Továbbá a visszértágulatok mérséklésére is alkalmas.
Gesztenye levél tea
A vadgesztenye leveléből szintén készíthető tea, ehhez 3 dl vizet forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított vadgesztenyelevelet. 8-10 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. Mézzel ízesítsük. Rendkívül jó összehúzó hatással bír, így hatékony:
- az emésztőszervek enyhébb gyulladásaira
- belső vérzésekre
- gyomor – és bélgörcsök esetén
- nyugtató
Ha keverünk hozzá kevés szegfűszeget, attól gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatása is érvényre kerül. Ezáltal csökkenti az ízületi gyulladás, köszvény, székrekedés, rossz emésztés által okozott panaszokat is.
Gesztenye levél sütemény
Hozzávalók:
- 20 dkg gesztenyemassza
- 4 dkg vaj vagy margarin
- 1 evőkanál finomliszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 2 db tojássárgája
- 2,5 dkg kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 ml rumaroma
- 10 dkg étcsokoládés tortabevonó
Gesztenyés levél elkészítése:
- A gesztenyepürét lereszeljük vagy krumplinyomón áttörjük.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A vajat vagy margarint habosra keverjük a tojások sárgájával.
- Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a gesztenyepürét, a sütőporos lisztet és a rumaromát is. Alaposan összedolgozzuk.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- A masszát nagyobb csillagcsőrrel ellátott nyomózsákba töltjuk.
- A sütőpapírra nyomjuk a levél alakú formákat egymástól kb. 1 cm távolságra, mivel kicsit nőni fognak sülés közben.
- Betesszük a sütőbe és 8-10 perc alatt készre sütjük.
- Közben az étcsokit felmelegítjük és a kész levelek egyik végét megmártjuk a felolvasztott csokiban. Sütőrácson hagyjuk megszilárdulni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez