Tartalomjegyzék
Többféle méztípus létezik, az egyik legkülönlegesebb a gesztenye méz. Előállítása szelídgesztenyéből történik. Nem szabad összetéveszteni a szelídgesztenyét a vadgesztenyével, mert ez utóbbi mérgező, emberi fogyasztásra alkalmatlan.
A Zalai – dombság déli részén, az Alpokalján illetve a Dunakanyarban találhatók nagyobb szelídgesztenyés ligetek. Itt gyűjthető a különleges aromájú, sötétbarna színű szelídgesztenye méz, mely elég ritka, de a szakértő mézfogyasztók szerint a legfinomabb, legkülönlegesebb, legjobb méz.
A gesztenye méz színe a borostyán-sárgától a sötétbarna színig terjed, gesztenyevirág illatú, és íze jellegzetes, mivel fanyar, kicsit kesernyés utóízű.
Gesztenye méz jótékony hatásai:
A gesztenye méz számos jótékony hatással bír, emiatt már hosszú idő óta, mint népi csodaszer van számon tartva.
Jótékony hatásai:
- segítséget nyújt a trombózis kialakulásának megelőzésében
- a visszér problémák kezelésére is kiválóan alkalmas
- visszértágulatnál, érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható
- a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázata is jelentősen lecsökkenthető a rendszeres fogyasztásával
- segít álmatlanság, valamint kimerültség esetén is
- segíti az agy működését
- görcsoldó hatása is ismert
- lassítja az öregedést, valamint a ráncok kialakulását
- étvágytalanság ellenszereként is alkalmazható
Általános immunrendszer erősítő hatással rendelkezik, mint a legtöbb méz. Rengeteg ásványi anyag és E vitamin található benne. Többek között foszfort, kalciumot és vasat is tartalmaz.
Gesztenye mézek fogyasztása
Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez-főzéshez a kesernyés íze miatt nem igazán ajánlott. Napi 2-3 kávéskanál elfogyasztása ebből a mézből már megteszi a kívánt, kedvező hatást a szervezetben.
E különleges méz vásárlás nem olyan egyszerű, mert nem sok üzletben kapható, mivel a gesztenye méz egy fajtaméz. Aki meg szeretné kóstolni ezt a rendhagyó ízvilággal rendelkező, nagy gyógyhatással bíró mézfajtát, annak érdemes méhészeknél, vagy bioboltok polcain keresgélnie a mézkülönlegességet.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez