Gesztenye olaj

A gesztenye olaj a vadgesztenye termésekből készül, melyet tinktúra formájában házilag is elő lehet állítani. De bio- és natur boltokban készen is vásárolható. A szelídgesztenye rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Hiszen nagyon kedvező az összetétele, számos vitamint. ásványi anyagokat, rostot és omega 3 zsírsavakat is. A szelídgesztenye külsőleg és belsőleg is használható. A vadgesztenye termése nem ehető. Jellemzően mosódióként használatos, de díszítő alapanyag is. Számos állatos- és egyéb figura készíthető belőle, de ősszel ajtódíszeket is feldobhatunk vele. A vadgesztenyének a leveléből készített teáját fogyaszthatjuk belsőleg.

Gesztenye olaj

A vadgesztenye termésének a kivonatából készített termékek elsősorban láb- és visszér problémák kezelésére használatosak. Hiszen a vadgesztenye rendkívül jó érfalvédő, összehúzó és gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően kötőszövet erősítő és ödémagátló is. Így rendkívül jól használható visszeres, hajszáleres, duzzadt láb kezelésére egyaránt.

A gesztenye olaj jótékony hatásai:

  1. érfalvédő
  2. összehúzó
  3. hatásos gyulladáscsökkentő
  4. segít a fáradt, nehéz láb érzetének csökkentésében
  5. vérkeringést javító
  6. kötőszövet erősítő
  7. gátolja az ödémák kialakulását

Külsőleg használatos! A vadgesztenye termése nem ehető, így a belőle készült tinktúra is jellemzően külsőleg használatos. Belsőleg fogyasztva – mivel a termés mérgező – nem vagy nagyon kis mennyiségben ajánlott.

Tinktúraként

Készítenek belőle kivonatot, kenőcsöt, mely jótékonyan hat a visszérgyulladásra, valamint a betegséggel járó szövődményeket, a lábszárfekélyt, és a trombózis is kezelhető vele. A vadgesztenye-tinktúra erősíti az erek falait, így jól alkalmazható a láb, a vénák, kapilláris erek erősítésére, ha ezzel masszí­rozzuk a lábat. Ugyanis rendkívül jól erősí­ti az erek falát és javí­tja az érfalak rugalmasságát is. Az eszcin csökkenti a gyulladást és a vizenyőt, véd a kialakulásuk ellen is.

Az eszcin nagyon jól serkenti a vérkeringést, így a narancsbőr ellen is hatékony. Ha sportoláshoz bekenjük magunkat gesztenyés krémmel, majd betekercseljük az adott bőrfelületet.

A gesztenye olaj felhasználása, eltarthatósága, tárolása

Rendkívül jó zsírsavösszetétele miatt egészségvédő hatása jelentős, ezért a visszér problémák kezelésénél hatékony segítség. A gyógyszeripar és a szépségipar is használja bizonyos készítményeihez.

Azonban a dióolajjal ellentétben a gesztenye olajat nem használjuk konyhai feldolgozás során. Külsőleg alkalmazott a különböző ér- problémák kezelésében.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom