Gesztenye tárolása

A gesztenye tárolása nem olyan egyszerű, mint például a dió vagy a sütőtök esetében. Régen szinte minden falusi ház padlásán ott száradtak a termések. A pincékben vagy hűvös vermekben tartották az egyéb terményeket. Ebben az időben a háziasszonyok mindenféle növénnyel gyógyították a betegségeket. Ismerték és használták a növényeket. Minden falusi háznál tudták, hogy milyen teát főzzenek a különböző betegségekre. Ezért is szárították a gesztenyelevelet, hiszen gesztenyefa levele is igazán jótékony. Teájának főzetét többek között köhögésre, nyákoldásra és lázcsillapításra is használták.

De ezért gyűjtötték a csipkebogyót, hiszen tudták, hogy magas C-vitamin tartalma miatt igazán jótékony a megfázásos tünetek kezelésében. Szinte minden kertben volt borsmenta, zsálya és a kamillavirág is a minden napi élet része volt. Manapság kevésbé használjuk és alkalmazzuk ezeket a gyógynövényeket, pedig még mindig hasznosak, olcsók (főleg, ha magunk gyűjtjük be őket) és könnyen elkészíthetők.

Gesztenye tárolása

Akinek van kamrája sokkal könnyebben tudja megoldani a háztartás mindennapi gondjait a beszerzéstől a tárolásig. Ráadásul télre is módszeresebben, gazdaságosabban fel tud készülni. Azonban aki nem rendelkezik ilyen tárolási lehetőséggel is meg tudja oldani a lekvárok, savanyúságok, bab, borsó, lencse tárolását egy kis körültekintéssel.

Csak olyan gesztenyét tároljunk el hosszabb időre, ami kemény tapintású. Mivel könnyen kiszárad érdemes hideg, párás helyen tárolni, figyelve arra, hogy be ne penészedjen.

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében is eltartható több hónapig, azonban érdemes néha átválogatni, ugyanis kicsírázhat, bepenészedhet. Vízbe dobva lehet ellenőrizni, hogy jó-e még. Ami feljön a víz tetejére, azok már nem fogyaszthatók. Ha nem tudjuk felhasználni, le is fagyasztható, vagy lekvár, befőtt is készíthető belőle.

A diót, mogyorót szárítás után érdemes:

  • laza szövésű zsákokban tartani
  • csak annyit megtörni belőle, amit fel is használunk, így biztosan nem fog megavasodni

Ha nagyobb mennyiségű dióhoz jutunk, azt le is lehet fagyasztani. Akár megpucolva, akár ledarálva ki lehet adagolni egy-egy süteményhez szükséges mennyiséget belőle.

Ha nem fagyasztjuk le, csak annyit daráljunk amennyit fel is használunk, mivel az olajos magvak levegővel érintkezve könnyen megavasodnak.

Egyebek tárolása

  • Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
  • Zöldpaprikaerős paprika is tárolható hosszú hetekig frissen, ha egyenként papírba csomagoljuk őket és egymás mellé, polcra helyezzük 1-2 rétegben. Fontos, hogy csak teljesen ép, érett, fényes héjúakat válogassunk erre a célra.
  • Hagymahagymát ládában, szétterítve, fokhagymát és fűszerpaprikát felfűzve, felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
  • Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony, levendula) is begyűjthetünk télire. Szintén csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
  • Gyümölcsökalmakörte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
  • Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
  • Sütőtök: szellős ládában, kartondobozban hűvös, jól szellőző helyen hónapokig eltartható. Ha már felvágtuk, hűtőszekrényben tároljuk lefóliázva.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom