Gesztenye vásárlás

A gesztenye vásárlás már októberben a gesztenye szezonban kezdődik. A friss szelídgesztenyét ebben az időszakban tudjuk legelőbb beszerezni. Innentől megtalálhatók a piacokon és akár bevásárlóközpontok polcain is. Mivel hazánkban a gesztenye termesztése nem elegendő mennyiségben történik, a hazai igényeket nem tudja kielégíteni. Ezért ebből a népszerű csemegéből – mely iránt a kereslet évről évre nő – behozatalra szorulunk. Elsősorban Olaszországból, Portugáliából, Macedóniából érkezik hazánkba a gesztenye. Leginkább feldolgozott formában találkozhatunk vele, főleg a karácsonyi időszakban. Hiszen a gesztenye iránt akkor van a legnagyobb kereslet.

Gesztenye vásárlás

Bár az országút mentén nem kapható, mint a burgonya vagy az eper, de számos helyen hozzájuthatunk. Aki biztosra akar menni a termelőktől tud vásárolni közvetlenül. Hazánkban a gesztenye nagy népszerűségnek örvend, így az országban több helyszínen is tartanak Gesztenye fesztivált a szezonban – jellemzően októberber elején. Érdemes ezekre is ellátogatni, mert azon túlmenően, hogy vásárlási lehetőség is van, számos érdekes programmal, gasztronómiai különlegességekkel várják az érdeklődőket. Ráadásul nemcsak szelídgesztenye, de gesztenyés termékek – lekvár, befőtt és más érdekességek – is várják a látógatókat.

Gesztenye szedd magad

Hazánkban az utóbbi években újra reneszánszát érik a szedd magad akciók. Nincs ez másként a gesztenye szedd magaddal sem. Bár ez kevésbé ismert és keresett, mint az egyéb gyümölcsök – főleg eper, sárgabarack, őszibarack, meggy, cseresznye és alma – esetében. Az utóbbi évtizedekben a levendula szedd magadnak is egyre nagyobb hagyománya van.

Érdemes ezekről a helyekről is vásárolni, hiszen valószínűleg kedvezőbb áron jutunk az ízletes csemegéhez. Annál is inkább, mivel akár családi programként is megállja a helyét. Mindenképpen ajánlott már a gesztenye érési idejének környékén tájékozódni a lehetőségekről, mert az időjárás befolyásolhatja az amúgy sem hosszú szezont.

Gesztenye tárolása

Ha pedig már felszedtük és hazavittük, akkor kérdés a gesztenye tárolása. Érdemes minél előbb feldolgozni – akár lekvár, befőtt vagy házilag készített gesztenyepüré is készíthető belőle. De érdemes a lefagyasztani vagy kandírozni is.

Hűtőszekrény zöldséges rekeszében még hosszú ideig eltartható, ha nem dolgozzuk fel azonnal.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom