Gesztenye virág

A gesztenye virág gyönyörű látvány, bár nincs olyan kultúrája, mint Japánban a cseresznye virágzásnak. Ahol a virágzó cseresznyefák nézésének – a hanaminak – hagyománya is van, mely a 700-as évekig nyúlik vissza. A gesztenyefák jellemzően június közepétől július közepéig hozzák fehér vagy krémes színű virágaikat. Bár vannak rózsaszínű és piros virágú példányok is. A gesztenyefák virágzása méhészeti szempontból is igen jelentős. Hazánkban a Zalai dombság déli részén, az Alpokalján, illetve a Dunakanyarban találhatók nagyobb területen szelídgesztenyés ligetek. Melyekről gyűjthető a különleges aromájú, rendkívül finom gesztenye méz alapanyaga.

Gesztenyefa jellemzői

  • A gesztenyefák élettartama – legyen az akár szelíd-, akár vadgesztenye – több száz év is lehet. Ezért szokták mondani, hogy gesztenyét is, mint a diót az unokáinak ülteti az ember.
  • Mérsékelt égövi, vízigényes növény, mely terebélyes lombozatot növeszt. Ezt mindenképpen érdemes figyelembe venni az ültetése előtt.
  • Meleg, de csapadékban gazdag területeken fejlődik igazán jól, de a fagyokat is jól tűri.
  • Bármely talajon megél, de legjobban a savas talajban érzi magát. Meszes talajon, rosszabb tápanyagú földbe ültetve a lombja sárgul és nem fejlődik igazán.
  • A kiegyenlített terméshozam érdekében javasolt a gesztenyefa metszése is, legalább évente egyszer.
  • A gesztenyefa betegségei ellen szükséges védekezni elsősorban a megelőzéssel, de van, amikor már elkerülhetetlen a megfelelő növényvédelem is.

Gesztenye virág

  • A szelídgesztenyefa a virágait június közepétől, július közepéig hozza. Termése kifejezetten egészséges, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.
  • A vadgesztenye később hozza piramis formájú krémes virágait és virágzása is tovább tart. A vadgesztenye termése azonban mérgező, leginkább díszítési alapanyag. De környezetkímélőbb mosás lehetséges a vadgesztenye terméseivel is, amit mosódióként használhatunk.

Számos fajtájuk létezik, melyek szín- és alakgazdasága rendkívül széles. A hófehértől a sötétrózsaszínig sokféle színben pompázhatnak. Ősszel a lombjuk is színesedik, gyönyörű látványt nyújtva. Termése csak a szelídgesztenyének fogyasztható. A vadgesztenye termései azonban rendkívül jó dekorációs alapanyagok, de gesztenye állatkák és egyéb figurák is készíthetők belőlük.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom