Gesztenyefa betegségei

A gesztenyefa betegségei és kártevői ellen is védekezni kell, mivel a betegségek és kórokozók is mindenhol felléphetnek. Fertőzés elsősorban akkor alakulhat ki, ha a növény ellenálló képessége csökken. Ezt több tényező is okozhatja, például: tápanyag hiánya, a túlzott öntözés, vagy éppen az öntözés hiánya, a talaj szerkezetében bekövetkező negatív változások, de akár még az időjárás is. Hiszen a nagy szárazság vagy éppen a tartós esőzés, a párás idő mind-mind negatív hatással lehet a növényre. Amire ráhatásunk van, azokat érdemes minél előbb megszüntetni, hogy a gesztenyefa egészsége újra helyre állhasson. A gesztenyefa metszése is az egyik elmaradhatatlan eleme az eredményes és egészséges növény termesztésének

A gesztenye termesztése nem egyszerű, mivel a növény lassan nő, termést fajtáktól függően akár a 3-4. évtől, de lehet, hogy csak a 8-10. év körül ad. Viszont rendkívül érzékeny a különböző időjárási tényezőkre, a gombás megbetegedésekre és a kéregrák is tizedeli az ültetvényeket.  

Gesztenyefa betegségei – gyökeret, kérget, testet támadó

 • Endotiás kéregelhalás

A gesztenye legsúlyosabb betegsége. A kórokozója kelet-ázsiai eredetű, és az amerikai-, illetve európai fajok ellenállósága a kórokozóval szemben nem alakult ki, így pusztítása főleg az őshonos gesztenyefajokon nagyon jelentős. A betegség kórokozóját, a Cryphonectria parasitica mikrogombát a költöző madarak hozták be hazánkba, ezért a leggyakoribb a magas, környezetből kiemelkedő fák csúcsszáradása. A kórokozó a gesztenyefa ágait és a törzsét fertőzi, fentről lefelé terjed. A sérült részeken a kéreg besüpped és narancsvörös termőképletek jelennek meg. A fertőzött részek fölött a fatest kiszárad, a kéreg repedezik és a korona is pusztul. Szükséges ellene a növényvédelem réz tartalmú gombaölő szerekkel, megelőző vegyszeres kezelésekkel. Ha már kialakult a fertőzés, ültetvényeken karantén előírásokat léptetnek életbe.

 • Melanconis

A melanconis gomba egyrészt elhalt gesztenyeágakon fordulhat elő, másrészt faiskolában az oltáseredésben okozhat károkat. Sérüléseken keresztül fertőz, mely következtében a fertőzött kéreg besüpped és barnásvörös színűvé válik. A kérget áttörő fekete kúpos sztrómák, illetve konídiumtelepek fejlődnek. Megelőzésképpen a fák kondíciójának a javítása hatásos lehet.

 • Fitoftorás tintabetegség

A betegség a fák gyökerén és gyökérnyaki részén, akár a föld felett 10-20 cm-el is a háncsot nedves korhadással pusztítja. A fából szivárgó csersav az oxidáció hatására fekete színű lesz, emiatt a betegséget tintabetegségnek is nevezik. Bár a fekete nedvedzés nem jellegzetes tünete a betegségnek, mivel egyéb korhadások, mechanikai sérülések során szivárgó nedv is fekete színűvé oxidálódik. Tünete, hogy a levelek sárgulnak, lehullanak, a termések apró méretűek maradnak és kényszeréretten hullanak a kupacsokból. Nyirkos, kötött talajon veszélyezteti főleg a gesztenyefákat, előrehaladott állapotban a fák teljes pusztulásához vezethet.

Gesztenyefa betegségei – a leveleket veszélyeztők

 • Mikoszferellás levélfoltosság

A gesztenyefák legelterjedtebb levélbetegsége. Tünetei jellemzően júniusban jelennek meg apró, fehéredő foltokként, amelyek nagyobbodnak és barnulnak. A kórokozó a lehullott leveleken áttelve fertőz tovább. Hatására nyár végére a foltok összefolynak és megsárgulnak, melyet lombhullás követhet. Száraz melegben a fán összeszáradva, csavarodva fent maradnak lombhullásig. A hazai nemesítésű fajták közül az Iharosberényi 2 fajta kiemelkedően ellenálló, a Kőszegszerdahelyi 2 és 29-es, valamint a Nagymarosi 22-es fajta mérsékelten fogékony rá.  

Szükséges a vegyszeres növényvédelem, mankoceb hatóanyagú szerekkel, amelyeket a rügy- és lombkárosító rovarok ellen triklorfon hatóanyagú szerekkel kell kiegészíteni. A június második felében következő virágzásig 2—3 permetezés szükséges.

 • Tölgylisztharmat

Főleg fiatal csemetéken jelentős a károkozása. Idős fákon jellemzően csak a tősarjakat fertőzi. A kórokozó a rügyekben telel és onnan fertőzi a leveleket. A lisztharmatos bevonat csak nyár közepére válik láthatóvá. A gomba a levelek színén fejlődik. Hatására a növekedésük lassul, zsugorodnak és hullámosodnak is.

Gesztenyefa kártevői – a rügyeket, lombozatot károsítók

A rovarkártevők közül a cserebogarak, és a lombrágó hernyók okozhatnak jelentős rügypusztulást és lombveszteséget a fiatal fákon.

 • Kis téli és nagy téli araszoló

A gesztenye rügyeit és a lombját károsítja a kis téli és nagy téli araszoló hernyója.

 • Tölgylevélsodró eszelény

Lárvái a tojásrakás után összesodort levelekben fejlődnek. A kifejlett példányok április végétől június közepéig rajzanak, a lombot és a virágrügyeket is károsítják.

 • Tölgyaknázó moly

A lepkéje májusban, júniusban rakja a tojásait a gesztenye levelébe. Majd ott a hernyója készít fehéredő, áttetsző aknákat. A hernyó a levéllemez belsejét rágja ki, ez okozza a fehér foltokat.

 • Gesztenye levéltetű

A gesztenye fiatal hajtáscsúcsain és a levelein károsít a szívogatásával.

Gesztenye kártevői – melyek a makkokat károsítják

A szelídgesztenye termését a gesztenyeormányos és a gesztenyemoly károsíthatja, ezáltal élvezhetetlenné téve a magot. Mindkét károsítóra jellemző, hogy a termés belsejében morzsalékos ürülék található.

 • Gesztenyeormányos

Az ormányos bogár lárvái a gesztenyeérés idején hagyják el a táplálkozásuk helyét és a talajba húzódva bábozódnak. A bogár csak nyár elején jön elő és akkor ormányával befúrva, a még fiatal termésbe rakja tojását. A lárvák felélik a gesztenyemakk belsejét. A gesztenyeérés idején a földre hullott makkokból kirágják magukat, a talajba vonulnak, ahol a következő év júliusában alakulnak bábbá.

 • Gesztenyemoly

Imágói hosszú ideig, júliustól szeptemberig rajzanak. A levélre lerakott tojásokból kikelő lárvák befúrják magukat a termésbe és megrágják a magot. A termés érésekor elhagyják a magot és a talajban bábozódnak. A talajmozgás megzavarhatja a fejlődésüket. Védekezhetünk korai szürettel is. Vegyszeres védekezés akkor lehetséges eredményesen, ha lehetőség van a bogár és a molylepke előrejelzésére.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom