Gesztenyefa

A gesztenyefa ültetése hálás feladat, mint bármely más gyümölcsfa esetén, azonban akárcsak a dió esetén érdemes figyelembe venni, hogy azt az ember inkább a gyerekeinek, unokáinak ülteti. A szelídgesztenyefa élet tartama ugyanis akár több száz év is lehet. De Kőszeg környékén nem ritkák az akár 500-600 éves példányok sem. Figyelembe kell venni az ültetésénél, hogy terebélyes lombozatot növeszt.

A gesztenye mérsékelt égövi, vízigényes növény. Így termesztésére leginkább a meleg, csapadékban gazdag vidékek a legmegfelelőbbek. Az évi 800 mm csapadékmennyiség már igen kedvező számára. Az évi + 10°C középhőmérséklet optimális számára. Bár a telet is jó bírja -20 °C fokig nem szenved fagykárt sem, így a tavaszi fagyok sem károsítják. Hazánkban leginkább az Alpokalja területe, A Dél-Dunántúli részek és Észak-Magyarország a legalkalmasabb a termesztésére.

Gesztenyefa ültetése

A gesztenye fajták között is vannak különbözők, érdemes ezekről is informálódni. Ültetése előtt gondosan ki kell választani a helyét. Közepes vagy nagyobb méretű kertbe ajánlott az ültetése. Mivel fontos a megfelelő nagyságú hely biztosítása, ugyanis a gesztenyefa átlagosan 15-20 méter magasságúra nő, de elérheti a 30 métert is. Érdemes a helyének kiválasztásánál azt is figyelembe venni, hogy ne kerüljön túl közel épülethez, kerítéshez. Szélárnyékos helyre ültessük, ugyanis szeles helyen a termése éretlen marad.

Jó, ha elsőre megvan a végleges helye, ugyanis nem tűri jól az átültetést. A szabad gyökerű gesztenyefa csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa.  Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni, hiszen a gesztenye vízigényes növény.

Szelídgesztenyefa talajigénye

Talajok közül leginkább a savas talajban érzi jól magát. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. Meszes talajokban pedig a lombja sárgul, rosszul fejlődik.

Honnan tudhatjuk, hogy a kertünknek milyen a talaja?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú. Az ország nyugati határszélén, vulkáni hegyeink erdőtalajain és a réti talajokon kimért telkeken jellemzően savanyú, míg a mészkőhegyek és dombvidéki kertek talaja általában semleges vagy meszes.

Indikátor papír segítségével pontosan megállapítható a talaj kémhatása. Ehhez egy pohárba egyharmad részig földet kell tenni, majd fel kell tölteni vízzel és el kell kevergetni. A teljes ülepedés és letisztulás után, bele kell mártani az indikátor papírt. Ha a:

  • ha pH: 6-7 -> akkor a talaj semleges, vagyis nagyon jó
  • amikor a pH: 5 -> enyhén savanyú
  • a pH: 8 -> enyhén lúgos, vagyis meszes

Ha pH 4 alatti vagy pH 9 fölötti, akkor már szélsőséges, javításra szoruló talajról beszélünk. A savanyú talajok mészporral könnyedén javíthatók. Indikátorpapír vegyszerboltokban és iskolai szemléltetőeszközöket forgalmazó üzletben beszerezhető.

Gesztenye csemetét szabad gyökerű kiszerelésben és konténeres változatban is lehet vásárolni. Ültetése tavasszal a jó idő beköszöntével, illetve ősszel is megtörténhet. Érdemes számolni azzal is, hogy a fiatal fa fagyérzékeny. 

Saját virágporával rosszul termékenyül, így ott terem jól igazán, ahol több gesztenyefa is van.

Gesztenyefa ár

A gesztenyefák a különböző kertészeti árudákban és faiskolákban méretektől és fajtáktól függően különböző árkategóriákban érhető el. az ár függ attól is, hogy konténeres vagy szabadgyökerű-e a csemete. De érdemes interneten is rákeresni, ahol aktuális árakkal, képekkel, információkkal meg tudjuk nézni őket.

A szelídgesztenye gondozása

A gesztenye a speciális talajigényétől függetlenül máshol is megél. De vannak feladatok, melyek elvégzése elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű gyümölcs termesztéséhez. A kiegyenlített termelés létrehozásához szükséges a gesztenyefa metszése, a ritkítása, és az öntözés is. Valamint gondoskodni kell a rendszeres tápanyagellátásról, valamint a permetezésről és növényvédelmi feladatok elvégzéséről is, ugyanis a gesztenyefa betegségei ellen is védekezni kell.

Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes terméseket terem. 

 http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom