Tartalomjegyzék
A gesztenyelekvár nem olyan ismert, mint például a szilva– vagy sárgabarack lekvár, de érdemes megpróbálkozni vele. Főleg, ha az őszi gesztenye szezonban nagyobb mennyiségű gesztenyéhez jutunk. Annál is inkább, mert rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető.
A gesztenyét leginkább sült vagy gesztenyepüré formájában ismerjük, használjuk. Nem véletlenül számos gesztenyés sütemény alapanyaga, jellemzően édességekben kerül előérbe, pedig húsok mellé is kiváló. Mivel a gesztenye szezon nem tart túl hosszú ideig, érdemes a szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni és feldolgozni, mert a gesztenye rendkívül jól fagyasztható és befőtt is készíthető belőle. Így pedig egész évben könnyedén hozzájuthatunk, nemcsak püré formájában a bevásárló központokból.
Gesztenyelekvár
A gesztenyelekvár igazi kuriózum, így akár ajándékba is készíthetjük. A gesztenyének kiváló ízesítője a rum és a vanília is, mely kiemeli az ízét, érdemes használni bármely édesség készítése során.
Hozzávalók:
- 0,5 kg szelídgesztenye
- 25 dkg natúr gesztenyemassza
- 1 teáskanál frissen facsart citrom leve
- 25 dkg cukor
- 2,5 evőkanál rum
- víz
- fél rúd vanília kikapart magjai
- befőttesüvegek jól záródó tetővel
A gesztenyelekvár elkészítése lépésről – lépésre:
- A gesztenyéket alaposan meg kell mosni, ha a víz tetejére feljönnek szemek, azok romlottak, dobjuk ki őket.
- Közben a sütőt elő kell melegíteni 200 fokra.
- Majd a gesztenyék héját X alakban éles, vékony pengéjű késsel be kell vágni.
- Sütőbe kell rakni őket és 20-25 perc alatt megsütni. (Az utolsó 5 percben már érdemes figyelni, nehogy megégjen.)
- Még melegen meg kell pucolni a gesztenyéket.
- Majd annyi vízben fel kell tenni főni, amennyi ellepi és hozzáadni a gesztenyemasszát, a rumot a vaníliát és a cukrot is.
- Nagyjából 15 percet kell így főzni majd botmixerrel pürésíteni.
- Ha szükséges utána kell fűszerezni, ízesíteni.
- Ha elkészült, még forrón az előzőleg átmosott, fertőtlenített üvegekbe kell tölteni.
- Ezt követően le kell zárni az üvegeket, majd szárazdunsztba tenni 1-2 napra.
- Azután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.
Tipp: Akár csokoládéval is gazdagíthatjuk, ízesíthetjük. Ebben az esetben 10 dkg étcsokit érdemes apróra darabolva a forró püréhez keverni úgy, hogy teljesen elolvadjon benne.
Narancs héját is hozzáreszelhetjük a püréhez ebben az esetben narancsos gesztenyelekvár lesz a végeredmény. Érdemes kísérletezni, mert számtalan különlegesebbnél különlegesebb ízvilágú lekvárt készíthetünk.
Felbontás után érdemes hűtőben tárolni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez