Gesztenyeliszt

A gesztenyeliszt akárcsak a szelídgesztenye már évszázadok óta jelen van Közép- és Dél-Európában egyaránt. Már a történelem előtti időkben is fontos táplálékul szolgált. Hazánkban Mátyás király idején vált igazán ismertté és kedveltté. A palotában a gesztenye igazán rendkívüli csemegének számított. Jellemzően sütve és mézzel ízesítve fogyasztották.

Azokon a területeken – például Korzikán– ahol a szántóföldi termesztés nem volt adott, a területi adottságok miatt számos gesztenyefát is ültettek. Itt azon túlmenően, hogy igen nagy hagyománya volt a gesztenyefa ültetésének a gesztenye az itt élők számára a gabonát és a burgonyát is helyettesítette. Ugyanis burgonyaként megfőzve fogyasztották, míg kemencében jól kiszárítva lisztet készítettek belőle. A lisztté őrölt gesztenyéből pedig kenyeret sütöttek. Sokáig a szegény ember kenyerének is nevezték.

Gesztenyeliszt

Napjainkban a gesztenyeliszt már nem olcsó mulatság, ugyanis meglehetősen drága. Főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. Nagyon kellemes, jó illatú, sűrű liszt. Sok a benne található aroma és olaj is, ezért nem hasonlít a klasszikus gabonalisztekre. Zsírosabb, illatosabb, karakteresebb, mint a gesztenyemasszában megszokott íz. 

Felhasználását tekintve édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Érdemes fele-fele arányban használni az egyéb lisztekkel, mert akkor könnyebben tudunk vele bánni. Kiváló sütemények, kekszek, palacsinták készítéséhez.

Ízéhez remekül illik: a dió, mandula, méz, csokoládé, mogyoró, fenyőmag, meggy.

Gesztenyelisztek vásárlása, ára

A gesztenyeliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy mivel magasabb a zsírtartalma, hamarabb meg is romolhat, avasodhat. Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk. Ha savanykás a szaga, az már nem jó.

Gesztenyeliszt készítése otthon

De akár magunk is készíthetünk otthon. Ehhez fél kg gesztenyét meg kell sütni sütőben és még melegen meg kell pucolni. Majd a sütőt 60-70 fokosra vissza kell venni és ezen a hőfokon kell hagyni, hogy kiszáradjon. Ezután keverőedényben lisztté kell őrölni és már készen is van. Kb. 20-25 dkg lesz belőle.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom