Gesztenyepüré

A gesztenyepüré készülhet házilag, de vehetjük készen is. Bár tény, hogy az otthon készített esetében pontosan tudjuk, hogy mi kerül bele és nem kell attól tartanunk, hogy adalékanyagok, tartósító kerül bele. Így bár időigényesebb az elkészítése, de mindenképpen megéri a fáradságot. A gesztenye szezonban érdemes nagyobb mennyiségű termést beszerezni, mert remekül le is fagyasztható. Akár egészben, akár rögtön már pürésítve is.

Gesztenyepüré házilag

Hozzávalók:

  • 50 dkg megpucolt gesztenye
  • 3 dl víz
  • 2,5 dl tej
  • 12 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • fél rúd vanília
  • 1 evőkanál rum
  • csipet só

A házi gesztenyepürék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A gesztenyéket megmossuk, majd a végein a héjba X-et vágunk egy éles késsel.
  2. Majd egy alufóliával bélelt serpenyőbe tesszük őket és alacsony hőfokon kb. 20 percig időnként megforgatva megsütjük. Amikor már hangot is ad, akkor még néhány perc és készen is van.
  3. Ha megsült még melegen megpucoljuk őket.
  4. Majd egy lábasba felmelegítjük a tejet a vízzal és beletesszük a megpucolt gesztenyéket.
  5. Hozzáadjuk a kikapart vaníliát és a csipet sót.
  6. 25 percig közepesnél nagyobb lángon főzzük.
  7. Közben a cukorból és fél dl vízből szirupot főzünk.
  8. A megfőtt gesztenyéket aprítógépbe tesszük a vajjal, a sziruppal és a kanálnyi rummal együtt, majd pürésítjük. A krémesebb állag eléréséhez botmixert is használhatunk.
  9. Ha sűrűnek találjuk kevés tejszínnel lágyíthatunk rajta.
  10. Majd egy krumplinyomón átnyomjuk és üveg tálakba rendezzük.
  11. Tejszínhabbal kínáljuk.

Tálalhatjuk úgy is, hogy a tálka aljára tejszínhabot teszünk, arra rendezzük a gesztenyepürét, majd ismét tejszínhabbal zárjuk a sort. Csokidarával megszórva is kínálhatjuk. Remek vendégváró finomság. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Gesztenye desszert (forrás: https://femina.hu/karacsony/gesztenyepure)