Gesztenyés bejgli

A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, a gesztenyés bejgli pedig az utóbbi évek nagy slágere. Akárcsak a számos ízesítésben megtalálható bejglik ebben az időszakban. Sokan félnek elkészíteni, mert macerásnak találják és mivel még ki is repedhet, inkább megtartják a nagymamáknak az elkészítését. Pedig csak néhány dologra kell jobban figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.

Gesztenyés bejgli recept

Hozzávalók:

  • 1 dl tej
  • 0,5 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 20 dkg hideg vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só

A diós töltelékhez:

  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált mák
  • 1 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • mazsola

Gesztenyés töltelékhez:

  • 25 dkg ízesített gesztenyemassza
  • 8 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg édes morzsa
  • 0,5 dl főzőtejszín
  • 1 tkanál őrölt fahéj
  • rum
  • + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez

Gesztenyés, diós, mákos bejglik elkészítése:

  1. Először az aszalt szilvákat kicsit össze kell darabolni.
  2. Majd egy tálba önteni és 4 cl rummal meglocsolni.
  3. A mazsolákat ugyanígy locsoljuk meg rummal és tegyük félre. Használat előtt szűrjük le.
  4. Majd a lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
  5. Hozzá kell adni a sót.
  6. Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
  7. Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
  8. Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
  9. Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
  10. Alaposan össze kell gyúrni és 3 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
  11. Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
  12. Addig el lehet készíteni a töltelékeket. Először a mákot kell összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, reszelt citromhéjával és a rumban áztatott, lecsöpögtetett mazsolával és leönteni a forró tejjel.
  13. A diós tölteléket és a gesztenyéset is ugyanígy el kell elkészíteni. 
  14. Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a dióssal, 2 gombócot a mákos töltelékkel. 
  15. Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
  16. A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
  17. Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
  18. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  19. Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
  20. Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  21. A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  22. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Címlap kép: Bejglik (forrás: https://www.borsonline.hu/aktualis/a-jo-bejgli-tobb-hetig-is-puha-pataki-adam-elarulja-mi-a-titka/164734)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom