Tartalomjegyzék
A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, a gesztenyés bejgli pedig az utóbbi évek nagy slágere. Akárcsak a számos ízesítésben megtalálható bejglik ebben az időszakban. Sokan félnek elkészíteni, mert macerásnak találják és mivel még ki is repedhet, inkább megtartják a nagymamáknak az elkészítését. Pedig csak néhány dologra kell jobban figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.
Gesztenyés bejgli recept
Hozzávalók:
- 1 dl tej
- 0,5 kg liszt
- 1 db tojás
- 20 dkg hideg vaj
- 1 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
A diós töltelékhez:
- 20 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
Mákos töltelék hozzávalói:
- 20 dkg darált mák
- 1 dl tej
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- mazsola
Gesztenyés töltelékhez:
- 25 dkg ízesített gesztenyemassza
- 8 dkg aszalt szilva
- 5 dkg cukor
- 3 dkg édes morzsa
- 0,5 dl főzőtejszín
- 1 tkanál őrölt fahéj
- rum
- + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez
Gesztenyés, diós, mákos bejglik elkészítése:
- Először az aszalt szilvákat kicsit össze kell darabolni.
- Majd egy tálba önteni és 4 cl rummal meglocsolni.
- A mazsolákat ugyanígy locsoljuk meg rummal és tegyük félre. Használat előtt szűrjük le.
- Majd a lisztet és a porcukrot egy tálba kell szitálni.
- Hozzá kell adni a sót.
- Majd a hideg vajat darabokra kell vágni és azt is hozzáadni, és alaposan elmorzsolni a liszttel.
- Egy másik tálba fel kell ütni a tojást, majd hozzá önteni a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
- Simára kell keverni, de nem kell futtatni.
- Ezt a keveréket a liszt közepébe kell önteni és össze kell dolgozni vele.
- Alaposan össze kell gyúrni és 3 gombócot kell belőle készíteni, melyek egyforma súlyúak.
- Letakarva legalább egy órán keresztül kell hideg helyen pihentetni.
- Addig el lehet készíteni a töltelékeket. Először a mákot kell összekeverni a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, reszelt citromhéjával és a rumban áztatott, lecsöpögtetett mazsolával és leönteni a forró tejjel.
- A diós tölteléket és a gesztenyéset is ugyanígy el kell elkészíteni.
- Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a dióssal, 2 gombócot a mákos töltelékkel.
- Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
- A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
- Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
- Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
- Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
- Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
- A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Címlap kép: Bejglik (forrás: https://www.borsonline.hu/aktualis/a-jo-bejgli-tobb-hetig-is-puha-pataki-adam-elarulja-mi-a-titka/164734)
Vissza a kategória cikkeihez