Gesztenyés fánk

A fánk receptek leginkább farsang környékén keresettek, de a gesztenyés fánk már jóval ezt megelőzően készíthető. A fánk készítése sokakat visszavet, mivel egyrészt a kelt tésztával készült receptektől sokan tartanak. Másrészt a fánk kalória tartalma nem elhanyagolható, így van, aki inkább megveszi azt a néhány darabot, amit elfogyasztana, így nem olyan nagy a kísértés. Pedig a házilag készített friss, fánk semmivel össze nem hasonlítható, érdemes kipróbálni. Ha pedig ezt még gesztenyével is gazdagítjuk igazán különleges élményben lesz részünk.

Gesztenyefánk – recept

Hozzávalók:

  • 10 dkg gesztenyepüré
  • 20 dkg főtt, áttört burgonya
  • 10 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 egész tojás
  • 1,5 dkg puha vaj
  • 2 dl tej
  • teáskanálnyi cukor
  • csipet só, fehér bors
  • gyömbér
  • olaj a sütéshez

Gesztenyés fánk elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A megpucolt, össze kockázott burgonyát kevés sós vízben megfőzzük és még forrón áttörjük.
  2. Majd langyos tejben elkeverünk egy teáskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meg kell várni, amíg kicsit megkel.
  3. A tojást hozzákeverjük a még meleg áttört burgonyához és hagyjuk kihűlni.
  4. Ha kihűlt hozzákeverjük az előzőleg átszitált lisztet, a gesztenyepürét, a felfuttatott élesztőt és az ízlés szerinti fűszerekkel ízesítjük.
  5. Letakarva, meleg helyen hagyjuk a tésztát megkelni legalább fél órán keresztül.
  6. Amikor a tészta szépen megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kb. ujjnyi vastagra kell nyújtani, és pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével fánkokat formázni. Közepén az ujjunkkal mélyedést is vájhatunk bele, azzal a tölteléknek készítünk helyet (ha töltenénk).
  7. A kiszaggatott fánkokat letakarva ismét kelesztjük 10-15 percen keresztül. (elhagyható)
  8. Majd a megnőtt fánkokat felmelegített bő olajban kell kisütni. Vigyázat, ha forró az olaj megkapja a tészta külsejét, de a belseje nyers maradhat! Ne tegyük nagyon szorosan egymás mellé a fánkokat, mert sütés közben még növekednek.
  9. Az egyik oldalukat fedő alatt sütve, jobban átsül a tészta, a második oldal sütésénél már nem szükséges lefedni az olajat. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Gesztenyefánk – húsok mellé

Mivel ez a fánk nem kifejezetten édes, nem cukros, köretként húsok mellé is kiváló. Rendkívül jól illik vadételekhez, de desszertként erdei öntettel, áfonyalekvárral is igazán különleges ízhatású.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom