Gesztenyés muffin

A gesztenyés muffin egy rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető sütemény, mely bármikor elkészíthető, ha egy kis gyors finomságra vágyunk. A gesztenye egyébként is nagyon finom csemege, ha csokoládéval megbolondítjuk, akkor különösen. A muffin számos módon variálható, ízesíthető, annak függvényében, hogy mit találunk otthon. Ráadásul ebben a receptben az is jó, hogy szinte bármilyen idény gyümölccsel helyettesíthető, nem kell ragaszkodni az eredetihez. Ha más nem, alma biztosan van.

Csokoládés gesztenyés muffin recept 

Hozzávalók:

  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 8 dkg vaj vagy margarin
  • 2 egész tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó por
  • 8 dkg étcsokoládé
  • 1 dl tej
  • rumaroma – ízlés szerint

A gesztenyés muffinok elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először villával összenyomkodjuk a gesztenyepürét és az étcsokit apróbb darabokra vágjuk.
  2. Majd az előzőleg átszitált lisztet össze kell keverni a sütőporral, csipet sóval és a kakaó porral.
  3. Egy tálba habosra kell keverni a vajat a kétféle cukorral, majd hozzá kell adni a tojásokat is.
  4. Gépi habverő segítségével alaposan össze kell keverni.
  5. Majd hozzá kell adni az összenyomkodott gesztenyepürét és a tejet is.
  6. Fokozatosan hozzá kell adagolni a sütőporral elkevert lisztet.
  7. Majd végül az apróra vagdosott étcsoki darabokat is.
  8. Az egészet még egyszer óvatosan össze kell keverni.
  9. Vajjal kikent, lisztezett muffin formákba vagy muffin papírokba kell adagolni, de csak a formák háromnegyedéig töltve tésztával, mert sütés közben megnő.
  10. Előmelegített sütőben közepes lángon, kb.175-180 fokon sütve kb. 20 perc alatt sül meg.
  11. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tűre a tészta, elkészült.
  12. Hagyni kell a formában kihűlni és utána könnyedén kiszedhető. 

Díszíthetjük porcukorral, marcipánnal, étcsoki darabokkal, tejszínhabbal vagy ahogyan jólesik. Remekül variálható, ízesíthető, igazán csak a fantáziánk és a készleteink szabnak határt. Fém dobozba téve több napig is eláll, bár ezt ritkán lehet tesztelni, olyan gyorsan elfogy. Akár gluténmentesen is készíthető. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez