Tartalomjegyzék
A gesztenyés piskóta egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró édesség. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A szelídgesztenye rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Érdemes belőle a gesztenye szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni, mert rendkívül jól tárolható, így kedvezőbben jutunk hozzá, mint az év bármely szakaszában.
Egyszerű gesztenyés piskóta tekercs recept
Hozzávalók a piskótához:
- 8 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 8 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 8 egész tojás
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg gesztenyemassza
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4-5 evőkanál kristálycukor
- 2 dl tej
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg porcukor
- rumban áztatott aszalt szilva – elhagyható
A gesztenyekrémes piskóta elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a piskótatésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Majd a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzáadjuk az előzóleg átszitált sütőporral elkevert lisztet és alaposan összekeverjük az egészet.
- Végül óvatosan hozzáadagoljuk a tojásfehérje habot és egy fakanál segítségével azzal is óvatosan összekeverjük.
- Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük egy lapát segítségével elegyengetjük benne, hogy mindenhová egyenlő mennyiségű tészta jusson és az előmelegített süt középső részére tesszük sülni. (Itt az alsó-felső sütést használjuk a légkeveréses helyett, mert az nagyon kiszárítja a tésztát.) 20-25 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta. Akkor jó, amikor aranybarna és ha az ujjunkat a tésztába nyomjuk az ruganyosan visszaugrik.
- Közben a pudingot megfőzzük a 2 dl tejjel és a 4-5 evőkanál cukorral.
- Ha elkészült hagyjuk kihűlni.
- A puha margarint vagy vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és hozzáadjuk a gesztenyemasszát is.
- Ezután keverjük hozzá a lehűtött pudingport és ha szeretnénk a rumtól lecsöpögtetett összevagdosott aszalt szilvákat is.
- Alaposan összedolgozzuk.
- Ha a piskóta elkészült egy konyharuhára borítjuk és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, megkenjük a krém 2/3-ad részével és feltekerjük.
- A maradék krémet díszítésként használjuk a tetejére.
Tetszés szerinti szeletekre vágjuk és porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal kínáljuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye
Vissza a kategória cikkeihez