Gesztenyés piskóta

A gesztenyés piskóta egy nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró édesség. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A szelídgesztenye rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Érdemes belőle a gesztenye szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni, mert rendkívül jól tárolható, így kedvezőbben jutunk hozzá, mint az év bármely szakaszában.

Egyszerű gesztenyés piskóta tekercs recept

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 8 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 egész tojás
  • csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4-5 evőkanál kristálycukor
  • 2 dl tej
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • rumban áztatott aszalt szilva – elhagyható

A gesztenyekrémes piskóta elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a piskótatésztához a tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük.
  2. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  3. Majd a tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzáadjuk az előzóleg átszitált sütőporral elkevert lisztet és alaposan összekeverjük az egészet.
  4. Végül óvatosan hozzáadagoljuk a tojásfehérje habot és egy fakanál segítségével azzal is óvatosan összekeverjük.
  5. Vajjal kikent, lisztezett tepsibe öntjük egy lapát segítségével elegyengetjük benne, hogy mindenhová egyenlő mennyiségű tészta jusson és az előmelegített süt középső részére tesszük sülni. (Itt az alsó-felső sütést használjuk a légkeveréses helyett, mert az nagyon kiszárítja a tésztát.) 20-25 perc alatt készre sül. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta. Akkor jó, amikor aranybarna és ha az ujjunkat a tésztába nyomjuk az ruganyosan visszaugrik.
  6. Közben a pudingot megfőzzük a 2 dl tejjel és a 4-5 evőkanál cukorral.
  7. Ha elkészült hagyjuk kihűlni.
  8. A puha margarint vagy vajat habosra keverjük a vaníliás cukorral, a porcukorral és hozzáadjuk a gesztenyemasszát is.
  9. Ezután keverjük hozzá a lehűtött pudingport és ha szeretnénk a rumtól lecsöpögtetett összevagdosott aszalt szilvákat is. 
  10. Alaposan összedolgozzuk.
  11. Ha a piskóta elkészült egy konyharuhára borítjuk és feltekerjük. Hagyjuk kihűlni.
  12. Ha kihűlt, megkenjük a krém 2/3-ad részével és feltekerjük.
  13. A maradék krémet díszítésként használjuk a tetejére.

Tetszés szerinti szeletekre vágjuk és porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal kínáljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom