Gesztenyés sütemény

A gesztenyés sütemény rendkívül népszerű, főleg a karácsonyi időszakban. Készíthetjük sütve vagy sütés nélkül is, fagylaltnak vagy gesztenyepürének egyaránt. A gesztenye rendkívül egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, így érdemes a gesztenye szezonban nagyobb mennyiséget beszerezni belőle és feldolgozni. Rendkívül jól lefagyasztható, de készíthetünk belőle lekvárt, befőttet egyaránt. Ez egy egyszerű bögrés gesztenyés sütemény, mely rendkívül gyorsan elkészíthető.

Egyszerű bögrés gesztenyés sütemény recept

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt (akár keverve is 1 bögre fehér, 1 bögre tönköly)
  • 1 bögre cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg natúr gesztenyemassza vagy házilag készített gesztenyepüré
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • fél bögre olaj
  • 1 bögre natúr joghurt
  • csipet só
  • 1 bögre meggybefőtt
  • 2-3 evőkanál meggylé vagy rum

A kevert gesztenyés süti elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a fagyasztott gesztenyemasszát nagy lyukú reszelőn le kell reszelni.
  2. A rumos meggyet lecsepegtetjük egy szűrőn a levétől.
  3. Majd az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral és a csipet sóval.
  4. A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk majd hozzáadjuk az olajat és a joghurtot is.
  5. Az egészet alaposan összekavarjuk és folyamatos kavarás mellett hozzáadjuk a sütőporos lisztet is.
  6. Hozzáadjuk a lereszelt gesztenyemasszát is és azzal is összekavarjuk.
  7. A sütőt közben előmelegítjük 180 fokra.
  8. Majd a fehérjékből kemény habot verünk, amit óvatosan a gesztenyés tésztához keverünk.
  9. Ezután egy kivajazott, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsibe (kb. 20X30cm) simítjuk az elkészült tésztát.
  10. A lecsöpögtetett meggyet kicsit átforgatjuk lisztben, és a tészta tetején egyenletesen eloszlatjuk.
  11. Légkeveréses sütőben 180 fokon sütjük először 180 fokon 10 percig, majd 160 fokra csökkentve a hőfokot további 40-45 percig sütjük.
  12. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
  13. Mielőtt készre sül szórhatunk a tetejére durvára vágott diót.
  14. Ha elkészült, hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána könnyebben szeletelhető.

Porcukorral megszórva kínáljuk (ez persze elhagyható). Jó étvágyat hozzá.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez