Japán gesztenye

A japán gesztenye Japánban és Koreában őshonos gesztenye fajta. A hazai gesztenyéknél gyengébb növekedésű, így méreteiből adódóan is alkalmasak ültetvényekbe. Japánban és Koreában több helyi fajtáját is termesztik, főleg étkezési célból. A hazánkban is termesztett szelídgesztenyének ugyanis a termését és a faanyagát is feldolgozzák. Hazánkban a helyi fajtákkal keresztezve ellenálló, de a helyi éghajlatnak megfelelő fajhibrideket hoznak létre.

Japán gesztenye jellemzői

A fája erős növekedésű, mely – bár kisebb a hazai gesztenyéknél – akár a 15 méteres magasságot is elérheti, de kis koronaméret jellemzi. Jellemzően váza formájúra metszik a koronákat. Vízigényes növény, melynek szükséges a folyamatos öntözés. A csemeték korán termőre fordulnak, így már a telepítés utáni harmadik, negyedik évben termést hoz. A betakarítása korán, már augusztus végén szeptember elején kezdődik. Mivel a fák kisebb termetűek az európai változatoknál, így remekül alkalmazhatók ültetvények telepítésére. Szükséges az évenkénti metszése, mely nemcsak korona alakításra szolgál, de a betegségek, kórokozók megjelenése ellen is megelőző védekezésként.

A japán gesztenye felhasználása

A japán gesztenye termése Ázsiában helyi jelentőségű élelmiszer, főleg étkezési célra termesztik. Azonban a kisebb terméseket állatok etetésére is hasznosítják. Az apróbbakból gesztenyelisztet is készítenek, így minden termés felhasználásra kerül. Nagy mennyiségben exportálják is.

Bár hazánkban is több területen vannak gesztenye ültetvények, de sajnos a folyamatos kártevők, betegségek következtében egyre inkább importra szorulunk belőle.

Ennek okai pedig többek között az alábbiak:

  • hosszú idő alatt fordulnak termőre a csemeték
  • a korszerű ültetvény telepítése rendkívül költséges, ezért nem nagyon van nagy ültetvény hazánkban
  • a gesztenyefákat sújtó betegségek, kórokozók, kártevők, melyek nemcsak a termést tizedelik meg, de sokszor a fa teljes pusztulásához vezetnek

Japán gesztenyefa ár

Ez a gesztenyefa is elérhető a kertészetek, faiskolák kínálatában. Árát meghatározza az eladáskori mérete. Hiszen a 20-30 cm-es fácska jóval kevesebb, mint egy már kifejlettebb, akár 2-2,5 méteres fa. Érdemes olyan helyről beszereznünk, ahol a felmerülő kérdéseinkre szakemberek tudnak válaszolni. Bár interneten keresztül is rendelhető. De érdemes tényleges vásárlás előtt interneten is rákeresni, ahol aktuális árakkal, képekkel, információkkal meg tudjuk nézni őket.

Vásárlása előtt azonban ajánlott utánajárni, hogy milyen körülményeket szükséges biztosítani a számára, hogy megfelelően tudjon fejlődni.

http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom