Kandírozott gesztenye

A kandírozott gesztenye nemcsak finom csemege, hanem a gesztenye tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak.

Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni.

Kandírozott gesztenye készítése 

A gesztenyét azonban napjainkban viszonylag ritkán aszalják, bár régen főleg azokon a területeken, ahol a gesztenye fő táplálék volt – pl. Korzikán – aszalták és lisztet is készítettek belőle. A kandírozása sem különösebben elterjedt. Bár Törökországban – főleg Bursa városának környékén – nagy hagyománya van. Itthon jellemzően az eper, narancshéj, gyömbér kandírozása népszerű, de érdemes a gesztenyével is kipróbálni.  

Hozzávalók:

Elkészítése:

  1. Először a gesztenyéket áztassuk be meleg vízbe legalább egy órára.
  2. Majd szűrjük le a gesztenyéket és töröljük papírtörlővel szárazra őket.
  3. Ezután éles késsel metsszük be őket kereszt alakban a domború részein.
  4. Tegyük fel őket egy nagy lábosba forrni annyi vízzel, amennyi ellepi.
  5. Ha felforrt kisebb tűz mellett főzzük további 10 percig.
  6. Majd zárjuk el alatta a gázt.
  7. Közben egy másik edénybe tegyünk meleg vizet és adjuk hozzá a frissen facsart citrom levét.
  8. A gesztenyéket egyesével vegyük ki a meleg vízből és pucoljuk meg őket úgy, hogy a belső hártyát is eltávolítjuk.
  9. Majd, ha minddel elkészültünk szűrőn csepegtessük le róluk a citromos levet és töröljük őket szárazra.
  10. Ha megtisztítottuk a citromos vízbe tegyük bele őket.
  11. Közben a cukorból és a vízből készítsünk szirupot.
  12. Állandó keverés mellett oldjuk fel a cukrot és adjuk hozzá a vaníliát.
  13. Forraljuk fel.
  14. Ezután a gesztenyéket tegyük a szirupba és közepes hőmérsékleten 25-30 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak.
  15. Szűrőkanállal vegyük ki őket és tegyük őket rácsra hűlni.
  16. Majd készítsünk másik szirupot, amihez az előzőt hozzáadjuk és ismét forraljuk fel.
  17. Közben egy másik edényben forraljunk vizet.
  18. A kihűlt gesztenyéket tűzzük nyársra és mártsuk meg a forró vízben, majd a cukorszirupban.
  19. Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire kell rakni őket.
  20. A tepsit 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük és a gesztenyéket kb. 10-12 órán át szárítjuk.
  21. Ugyanis meg kell a gesztenye szemeknek száradnia, de úgy, hogy rugalmasak maradjanak.
  22. Ha elkészült befőttesüvegekbe zárva rakhatjuk is a kamra polcára.

A kandírozott gesztenye fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető ezzel az eljárással kandírozott gyümölcs. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, narancs, citrom) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, meggy, szőlő) megszurkáljuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s

Vissza a kategória cikkeihez

Címlap kép: Gesztenye kandírozása (forrás: https://hu.hiloved.com/klasszikus-francia-marrons-glace-kandirozott-gesztenye-recept)