Tartalomjegyzék
A kandírozott gesztenye nemcsak finom csemege, hanem a gesztenye tartósításnak is egy módja. Bár az aszalás inkább alkalmazott, régóta ismert és használt módja a tartósításnak.
Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Azonban nemcsak így lehet a többlet gyümölcsöt, zöldséget tartósítani. Megfelelő előkészítés után ugyanis cukorban is lehet tartósítani, vagy más néven kandírozni.
Kandírozott gesztenye készítése
A gesztenyét azonban napjainkban viszonylag ritkán aszalják, bár régen főleg azokon a területeken, ahol a gesztenye fő táplálék volt – pl. Korzikán – aszalták és lisztet is készítettek belőle. A kandírozása sem különösebben elterjedt. Bár Törökországban – főleg Bursa városának környékén – nagy hagyománya van. Itthon jellemzően az eper, narancshéj, gyömbér kandírozása népszerű, de érdemes a gesztenyével is kipróbálni.
Hozzávalók:
- 1 kg szelídgesztenye
- 5 csésze cukor
- 5 csésze víz
- 1 citrom leve
- 1 rúd vanília
- befőttes üvegek tetővel
Elkészítése:
- Először a gesztenyéket áztassuk be meleg vízbe legalább egy órára.
- Majd szűrjük le a gesztenyéket és töröljük papírtörlővel szárazra őket.
- Ezután éles késsel metsszük be őket kereszt alakban a domború részein.
- Tegyük fel őket egy nagy lábosba forrni annyi vízzel, amennyi ellepi.
- Ha felforrt kisebb tűz mellett főzzük további 10 percig.
- Majd zárjuk el alatta a gázt.
- Közben egy másik edénybe tegyünk meleg vizet és adjuk hozzá a frissen facsart citrom levét.
- A gesztenyéket egyesével vegyük ki a meleg vízből és pucoljuk meg őket úgy, hogy a belső hártyát is eltávolítjuk.
- Majd, ha minddel elkészültünk szűrőn csepegtessük le róluk a citromos levet és töröljük őket szárazra.
- Ha megtisztítottuk a citromos vízbe tegyük bele őket.
- Közben a cukorból és a vízből készítsünk szirupot.
- Állandó keverés mellett oldjuk fel a cukrot és adjuk hozzá a vaníliát.
- Forraljuk fel.
- Ezután a gesztenyéket tegyük a szirupba és közepes hőmérsékleten 25-30 percig főzzük, amíg meg nem puhulnak.
- Szűrőkanállal vegyük ki őket és tegyük őket rácsra hűlni.
- Majd készítsünk másik szirupot, amihez az előzőt hozzáadjuk és ismét forraljuk fel.
- Közben egy másik edényben forraljunk vizet.
- A kihűlt gesztenyéket tűzzük nyársra és mártsuk meg a forró vízben, majd a cukorszirupban.
- Majd egy sütőpapírral bélelt tepsire kell rakni őket.
- A tepsit 50 fokra előmelegített sütőbe tesszük és a gesztenyéket kb. 10-12 órán át szárítjuk.
- Ugyanis meg kell a gesztenye szemeknek száradnia, de úgy, hogy rugalmasak maradjanak.
- Ha elkészült befőttesüvegekbe zárva rakhatjuk is a kamra polcára.
A kandírozott gesztenye fogyasztható magában vagy felhasználható desszertek, krémek, sütemények, készítésénél. Bármely gyümölcsből készíthető ezzel az eljárással kandírozott gyümölcs. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, narancs, citrom) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, meggy, szőlő) megszurkáljuk.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kand%C3%ADroz%C3%A1s
Vissza a kategória cikkeihez
Címlap kép: Gesztenye kandírozása (forrás: https://hu.hiloved.com/klasszikus-francia-marrons-glace-kandirozott-gesztenye-recept)