Kínai gesztenye

A kínai gesztenye elsősorban Észak-Kínában és a Koreai-félszigeten őshonos gesztenye fajta. A hazai gesztenyéknél gyengébb növekedésű, jellemzően 15-18 méter magasságúra nő. Termése Ázsiában helyi jelentőségű élelmiszer, számos étel alapanyagául felhasználják. Annál is inkább, mivel termése rendkívül tápláló. Jellemzően élelmezési célból termesztik. A hazánkban is termesztett szelídgesztenyének ugyanis a termését és a faanyagát is feldolgozzák.

Kínai gesztenye jellemzői

Terebélyes, oszlopos koronát nevel és akár a 25 méteres magasságot is elérheti megfelelő körülmények között. Lombhullató fafaj. A fák kérge sötétszürke, idősebb korban szürkésbarna színű és mélyen barázdált. Levelei – szemben a hazánkban ismert gesztenyékkel szemben – keskenyek, lándzsásak, fogazott szélűek, melyek mérete nagyjából 20 cm hosszú és 7-8 cm széles. Felszínük mélyzöld színű, fényes. Apró, krémszínű virágait nyáron hozza, melyek 20 cm hosszú barkákon sorakoznak. Igen látványos virágzáskor. Termése szőrös, tüskés. Egy-egy burok 2-3 ehető termést zár közre. Kínában ezekért a makkokért termesztik.

Rendkívül ellenálló a kéregrák betegséggel szemben. Ez a szívós gombabetegség a 20. század elején került át Kínából először Amerikába, majd Olaszországba és hazánkba is megérkezett. Sajnos napjainkban is folyamatosan pusztítja a gesztenyéseket, olyan nagy kárt okozva ezzel, hogy már – a jelentősebb gesztenyés ligetek ellenére is – behozatalra szorulunk.

Kínai gesztenye gondozása

A fája erős növekedésű, mely – bár kisebb a hazai gesztenyéknél – jellemzően 15-18 méter magasra nő, de akár a 25 méteres magasságot is elérheti. Jellemzően váza formájúra metszik a koronákat. Vízigényes növény, melynek szükséges a folyamatos öntözés. A csemeték korán termőre fordulnak, így már a telepítés utáni harmadik, negyedik évben termést hoz.

Szükséges az évenkénti metszése, mely az első 3-4 évben főleg a korona alakításra szolgál. A 4. év végére azonban kialakul a korona kívánt formája, így onnantól a metszés főleg a fényáteresztést szolgálja. Valamint természetesen az elhalt, beteg ágak eltávolítása és a növekedés serkentése is a cél. Ezen kívül a metszés elmaradhatatlan a betegségek megelőzése céljából, hiszen egy egészséges ágszerkezetű fát kevésbé támadnak meg a kórokozók. Bár sajnos az utóbbi évek kórokozóival szemben a növényvédelem elkerülhetetlen és még ezzel együtt sem biztos, hogy sikerül a fákat megmenteni.  

A kínai gesztenyék felhasználása

A kínai gesztenye termése Ázsiában helyi jelentőségű élelmiszer, főleg étkezési célra termesztik. Azonban a kisebb terméseket állatok etetésére is hasznosítják.

 http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom