Maroni gesztenye

A maroni gesztenye hazánkban jellemzően a nagy szemű gesztenyét takarja. A szelídgesztenye a Kárpát-medencében őshonos növény, már az őseink is gyűjtötték és fogyasztották termését. Sokáig úgy vélték, hogy a rómaiak terjesztették el ezen a vidéken, de a levélkövületek szerint a tölgyerdőkben már ősidők óta jelen van. Hazánkban legnagyobb területen a Duna-kanyarban, a Kőszegi-hegységben és a Dél-Dunántúlon található meg.

A gesztenye a szántóföldi művelésre alkalmatlan területeken élők számára a gabonát helyettesítette, hiszen lisztté őrölték és kenyeret sütöttek belőle. Az apróbb szemű gesztenyékkel az állatokat etették. A nagy szemű gesztenyét azonban évszázadokon át nemesítették. Régies magyar neve az észak-olasz nyelvből ered és lett maróni. Olaszországban napjainkban is jelentős a gesztenye termesztés. Olyannyira, hogy Európában a legnagyobb- a világon a második, harmadik legnagyobb gesztenye termelő ország.

Maroni gesztenye

A szelídgesztenye mivel a régi idők egyik fő tápláléka volt, széleskörű konyhai felhasználást tett lehetővé. Számos helyen nemcsak a gabonát, de a burgonyát is helyettesítette. Hazánkban főleg Mátyás király idején vált ismertté. A palotában sokat sütötték és mézzel ízesítették az egészséges csemegét, de a mondák szerint Mátyás király kedvence a gesztenyével töltött kappan volt.

Előételek, húsételek, levesek, mártások, köretek, desszertek alapanyagául szolgált. Napjainkban főleg a karácsonyi vásárokon találkozhatunk vele sült gesztenye formájában, mely igazán kedvelt csemege. Illetve hazánkban nagy népszerűségnek örvend a gesztenyepüré is, mely kizárólag Közép-Európában ismert édesség.

Szelídgesztenye hatása

A gesztenye hatása a szervezetre igazán jótékony, hiszen számos vitamin- és ásványi anyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Ellentétben más diófélékkel és magvakkal a kalória tartalma alacsonyabb és koleszterint egyáltalán nem tartalma. Glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A gesztenye szezonban az ország több helyszínén is Gesztenye fesztivállal várják az érdeklődőket a különböző kulturális és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, gesztenye- és gesztenyés termékek kóstolásra és vásárlására is lehetőség nyílik. Aki viszont maga szedné a finom csemegét, szedd magad akcióban arra is lehetősége nyílik.

Maroni gesztenye cég

Prima Maroni Kft. néven különböző gesztenyés termékeket is megtalálunk az 1989-ben alapított cég weboldalán. A termékek egészen széles skáláját kínálják az érdeklődőknek egész évben folyamatosan. Érdemes körülnézni a honlapjukon: https://maroni.hu/hu/termekek

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom