Mosás vadgesztenyével

A mosás vadgesztenyével egy alternatívája a mosódiónak. A mosódió használása ugyan nem szennyezi a vizeket, teljesen lebomló, így akár komposztálható is, azonban mivel Dél-Ázsiából érkezik, nagy utat tesz meg hazánkig. Így viszont mégis hatalmas ökolábnyomot hagy. Itthon a vadgesztenyét ugyanígy használhatjuk mosásra.

Napjainkban egyre többen keresik a környezettudatos megoldásokat a háztartás minden területén, így a mosásnál is. Ez részben történhet a hőfok csökkentésével és a mosási programok idejének rövidítésével, de a mosószerek elhagyásával egyaránt. A mosószerek elhagyás pedig nem azt jelenti, hogy innentől sima hideg vízben öblögetjük a ruhákat, mint az őseink csak patak helyett mosógépben

Egyszerűen arról van szó, hogy akik a környezettudatos megoldásokat keresik, a vegyi anyagok használatát iktatják – vagy próbálják meg kiiktatni – az életükből.

Hogyan történhet mosás vadgesztenyével?

A vadgesztenye termésének a belseje magas triterpén-szaponin tartalma miatt, alkalmas a ruhák tisztítására. Még a foltokat is képes kiszedni a ruhákból.

Egy mosáshoz 2-3 gesztenye éppen elegendő. Mivel a gesztenye belsejében van a legtöbb szaponin, ezért a termést először meg kell tisztítani a külső héjától. Majd éles késsel vékonyabb darabokra kell vagdosni, és vászonzacskókba vagy zokniba erősen bele kell kötni. Így már mehet is bele a mosógép dobjába. Illata semleges, mely illóolajokkal illatosítható.

Ha szeretnénk puhává varázsolni a ruhákat, tegyünk hozzá ecetet. Ha pedig fehéríteni szeretnénk, akkor adjunk hozzá szódabikarbónát.

A ruhák színét nem fakítja.

Az erősen szennyezett ruhákat érdemes kevés mosószódás vízbe áztatni a mosás előtt, de nem biztos, hogy ezek foltmentesen eltávolíthatók.

Vadgesztenye takarításhoz

A vadgesztenye termése takarításra, felmosáshoz, törölgetéshez is használható. Ehhez a héjától megtisztított gesztenyéket apróra kell vágni, majd leönteni felforralt vízzel. Ha visszahűlt már használhatjuk is.

Előnyei:

  • ősszel akár ingyen is begyűjthető egy erdei kirándulás alkalmával
  • nem káros az egészségünkre
  • nem irritálja a bőrt

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom