Piros virágú gesztenyefa

A piros virágú gesztenyefa a közönséges vadgesztenye fájánál kisebb méretűre nő. Azonban törékenyebb termetű lombhullató fa. Valószínűleg véletlen keresztezés során jött létre a közönséges vadgesztenye és az Észak-Amerikában őshonos vörös gesztenye keresztezésével még a XVIII. század közepén és azóta is parkok, terek, arborétumok jellemző díszfája. Ültetése hálás feladat, mivel nagy gondozást nem igényel, de rendkívül mutatós fája – különösen virágzáskor – a kertünk ékessége lehet.

Piros virágú gesztenyefa ár

Ez a gesztenyefa is elérhető a kertészetek, faiskolák kínálatában. Árát meghatározza az eladáskori mérete. Hiszen a 20-30 cm-es fácska jóval kevesebb, mint egy már kifejlettebb, akár 2-2,5 méteres fa. Érdemes olyan helyről beszereznünk, ahol a felmerülő kérdéseinkre szakemberek tudnak válaszolni. Bár interneten keresztül is rendelhető. De érdemes tényleges vásárlás előtt interneten is rákeresni, ahol aktuális árakkal, képekkel, információkkal meg tudjuk nézni őket.

Vásárlása előtt azonban ajánlott utánajárni, hogy milyen körülményeket szükséges biztosítani a számára, hogy megfelelően tudjon fejlődni.

A hússzínű virágú gesztenyefák jellemzői

Akár a 10-15 méteres magasságot is elérheti. Koronája sűrűn ágas, szabályos formájú, gömbös alakú. Termései – ellentétben a vadgesztenye terméseivel – csak ritkán tüskések. A levelei széle hullámos, középen kiszélesedő. Felálló, – akár 20 cm magas – rózsaszínes virágait április végén, májusban hozza. Rendkívül jól ellenáll az alapfajra jellemző betegségekkel szemben, főleg az aknázómollyal szemben rezisztens.

Nem igényel különösebben nagy gondoskodást, de az alábbiakra érdemes odafigyelni:

  • napos, félárnyékos helyre ültessük
  • viszonylag jól tűri a szárazságot, közepes vízellátottság mellett is szépen fejlődik
  • bármilyen talajban szépen nő, de aszályosabb időben érdemes öntözni
  • érdemes elsőre a végleges helyére ültetni, mert nem viseli jól az átültetést
  • magról is szaporítható
  • levélfoltosodás és lisztharmat veszélyeztetheti

Az egészséges, jól tartott fa kertünk dísze lehet, mely ősszel nem pompázik olyan színkavalkádban, mint a közönséges vadgesztenye. Mivel a levelei nem színeződnek el annyira.

 http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom