Sült gesztenye

A sült gesztenye már évszázadokkal ezelőtt is ízletes csemege volt. Az enyhe klímájú hegyvidékeken Európában az egyik fő táplálékul szolgált. Korzikán volt az egyik legnagyobb hagyománya a gesztenye termesztésének, ahol a területi viszonyok miatt gabonát nem tudtak termeszteni. Itt a gesztenyét kenyérfának is nevezték, mivel a termésből lisztet őröltek és ebből sütöttek kenyeret.

Hazánkban is régóta ismert csemege, mely főleg Mátyás király idejében lett nagyon népszerű. Egyes feltételezések szerint Beatrix hozta magával, más források szerint már a rómaiak telepítették hazánk területére az első gesztenyefákat.

Mátyás király idején a palotában sokat sütötték és mézzel ízesítették az egészséges csemegét, de a mondák szerint Mátyás király kedvence a gesztenyével töltött kappan volt.

Gesztenye sütése

Napjainkban a sült gesztenye illata hozzátartozik a karácsonyi vásárok hangulatához, éppen úgy, ahogy a kürtöskalács vagy a forralt bor. A kályhás gesztenyesütők felől áradó finom gesztenye illat pedig odavonzza a finom csemegét kedvelőket. Ugyanis egyszerűbb itt vásárolni a finom ropogtatnivalóból, ami azon túl, hogy rendkívül ízletes nagyon egészséges is.

Érdemes ezért ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, hiszen a gesztenye jótékony hatása csak rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ellentétben más diófélékkel és magvakkal a kalória tartalma alacsonyabb és koleszterint egyáltalán nem tartalma. Glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Sült gesztenye készítése otthon

Gesztenyét otthon is süthetünk, csak be kell szereznünk a hozzá szükséges szelídgesztenye mennyiséget.

Előkészítés:

A tetszőleges mennyiségű gesztenyét be kell áztatni annyi vízbe, amennyi éppen ellepi. Hagyjuk minimum egy órát – de az sem baj, ha egy teljes éjszakát – ázni.

Sült gesztenye készítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  2. Majd a gesztenyéket le kell szűrni és szárazra törölni egy papírtörlőn.
  3. Éles késsel kereszt alakú bemetszést kell a domború oldalukon ejteni, de csak a barna héjat vágjuk át.
  4. A bemetszett szemeket a vágott oldalukkal felfelé sorakoztassuk egy tepsibe.
  5. Az előmelegített sütőbe tegyük be a tepsit kb. 20 percre (mennyiség és sütő függvénye is az idő).
  6. Akkor jó, ha a héjak felpöndörödnek. Időnként rázogassuk meg őket.

Akár gáztűzhelyen is meg lehet sütni kisebb mennyiséget, a tűzhely fém lángelosztóján.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom