Sütnivaló gesztenye

A sütnivaló gesztenye leginkább a gesztenye szezonban kerül előtérbe. Jellemzően ekkor keressük általában a piacok, bevásárlóközpontok polcain. A szezonon kívül leginkább csak fagyasztott gesztenyemassza formájában tudjuk megvásárolni. Hazánkban a gesztenye fogyasztása leginkább a karácsonyi időszakban jelentős. Ekkor számos karácsonyi vásárban – és azon kívül is – találkozhatunk a gesztenyesütőkkel, melyek már messziről érezhető finom sült gesztenye illattal hívogatnak.

Bár fogyasztása évről évre folyamatosan növekszik a hazai termés mennyisége nem tudja az itthoni igényeket kielégíteni, annál is inkább, mert a különböző kártevők, kórokozók tizedelik a gesztenye ültetvényeket. Ezért már évek óta behozatalra szorulunk belőle. Leginkább Olaszországból, Portugáliából, Macedóniából ékezik hozzánk a csemege. A szelídgesztenye ára ennek megfelelően szezonról szezonra változik, mely alakulásában többféle tényező is szerepet játszik.

Sütnivaló gesztenye

Aki a legzamatosabb, legfinomabb termést szeretné, annak érdemes a termelőket közvetlenül felkeresni és tőlük vásárolni a portékájukat. Ráadásul ezzel csökkentjük a környezet terhelését – mint a messziről érkező áruk esetében a szállítás, csomagolás, tárolás, esetleges tartósítás. A helyi termelők ezáltal erősödnek, a vásárló pedig helyi, minőségi terméket kap. Ráadásul sokkal kedvezőbb áron, mintha a bevásárlóközpontokban vásárolnánk meg.

A szezonban számos helyen tudunk közvetlenül tőlük is gesztenyét vásárolni. Bár nem kínálják az utak mentén, mint a zsákos burgonyát, de interneten keresztül is számos lehetőséget találhatunk arra, hogy a termelőktől közvetlenül tudjunk vásárolni. Hiszen sokan hirdetik terméseiket internetes portálokon keresztül.

Valamint bármilyen furcsa, de szedd magad akcióban is megtaláljuk. Ugyanis a levendula és különböző gyümölcs szedd magad akciók után, már szedd magad gesztenye akciók is várják a lelkes érdeklődőket. Így aki maga szüretelné a friss, ropogós gesztenyét, annak is vannak lehetőségei, hiszen számos helyen várják a szüretelőket. A helyszínekről és időpontokról érdemes előzetesen interneten keresztül informálódni. Akár egész napos családi programnak is jó választás!

Aki pedig inkább nem szüretelne, de szívesen vásárolna közvetlenül a termelőktől, annak is érdemes az internetes portálokon keresgélni. (Pl. https://agropiac.hu)

Gesztenye fesztiválok

A szezonban országszerte több helyszínen is várják az érdeklődőket a Gesztenye fesztiválokra. Mely rendezvényeken a számos gasztronómiai és kulturális program mellett gesztenye kóstolási – és vásárlási lehetőség is van. Természetesen sütnivaló gesztenyét is tudunk vásárolni, melyből aztán lekvár, befőtt és házilag készített gesztenyepüré is készíthető. Ha pedig a friss gesztenye tárolása problémát okoz, akár le is fagyaszthatjuk.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom