Szelídgesztenye ár

A szelídgesztenye ár szezonról szezonra változik, hiszen több tényező is befolyásolja folyamatosan, így előre nem lehet megmondani mikor mennyi lesz az ára. Hazánkban a gesztenye nagyon népszerű csemege, egyre többet fogyasztunk belőle. A hazai termés kb. 300-500 tonna évente, ez pedig nem elegendő a folyamatosan növekvő keresletre. Így behozatalra szorulunk belőle, mely elsősorban Olaszországból, Portugáliából, Albániából és Észak-Macedóniából történik. Hazánkban a fő gesztenye termő terület Nyugat-Dunántúlon Vas, Zala, Somogy megyében és Pécs környékén van.

A gesztenye szezonban az ország több helyszínén is Gesztenye fesztivállal várják az érdeklődőket a különböző kulturális és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, gesztenye- és gesztenyés termékek kóstolásra és vásárlására is lehetőség nyílik.

Szelídgesztenye ár

A gesztenye árak alakulására több tényező is hatással van:

  1. Már a termesztése is igen kockázatos, mivel nehéz megtalálni a területen megmaradó fajtát, sokszor kipusztul. Mivel pedig vadon élő tulajdonságokkal rendelkezik, igen nehéz a termesztése.
  2. Továbbá az időjárás is komoly tényező, ami miatt lehet, hogy kevés és nem jó minőségű gesztenye kerül a piacra.
  3. A betegségek pedig szintén nagy károkat tudnak okozni a termésben. A gubacsdarázs és a kéregrák különösen veszélyeztetik a termesztést.

A kevés és jó minőségű termés pedig felnyomja – az egyébként sem kevés – gesztenye árát. Ezek miatt szinte lehetetlen megjósolni, hogy mikor mennyi lesz a gesztenye – vagy akár a dió stb. – ára.

Az árak alakulásáról

Annak ellenére, hogy az utóbbi években volt rosszabb időszak és olyan is, amikor bőséges, jó minőségű gesztenye termett, az árak mégsem mentek le. Amikor kevés a jó minőségű termés, érthető, hogy a kevés, ami van, sokkal magasabb áron kel el. Azonban – mivel sok tényező befolyásolja a termesztést, – egyre nehezebb dolguk van azoknak, akik gesztenye termesztéssel foglalkoznak. Egyre kevésbé éri meg a termesztése és ha már hektáronként 1-2 tonnát sikerül termeszteniük, az jónak mondható hozam. Azonban mivel a kereslet évről évre nő a gesztenye iránt, megfelelő – rezisztens fajták – telepítésével, akár sikeres is lehetne a termesztés.

Napjainkban már lehetőség van a gesztenyét szedd magad akcióban is szedni, így a legkedvezőbb áron juthatunk hozzá. Érdemes a szezonban ezeket a lehetőségeket is keresni. Az interneten a különböző szedd magad akciók helyekkel, időpontokkal is elérhetőek.

Gesztenye érdekességek a nagyvilágból

Napjainkban a gesztenyét Franciaországban, Spanyolországban, Görögországban és Portugáliában is termesztik nagyüzemi szinten, de a legnagyobb szelídgesztenye-állomány Olaszországban található. A kilenc ismert gesztenyefaj közül Európában egyedül az általános európai gesztenye terem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom