Szelídgesztenye

A szelídgesztenye egyes feltételezések szerint csak Kis-Ázsiában őshonos és a Római birodalom idején került Dél-Európába. Míg mások szerint a török hódoltsággal honosodott meg itt. Az biztos, hogy a szelídgesztenye nemzetségébe 12 fajt sorolnak, melyből csak egy faj található meg Európában. Észak-Amerikában 4, Kelet -Ázsiában 7 faj honos.

Hazánkban jellemzően az Alpokalja vidékén, a Dél-Dunántúli részeken, és Észak-Magyarországon található meg leginkább. Ugyanis az ottani csapadékos, de meleg időjárás kedves neki. Szereti a savas talajt, mely főleg a nyugati országrészen jellemző. Több száz évig élnek, Kőszeg környékén az 500-600 éves példányok sem ritkák. Magasságuk jellemzően 15-20 méter, de nem ritka a 30 méteres magasságú sem.

Európában már évszázadokkal ezelőtt az egyik fő élelemforrás volt főleg azokon a területeken, ahol nem tudtak gabonát termeszteni. Itt a szárított gesztenyét lisztté őrölték és ebből sütötték a kenyeret. Régen emiatt a szegény ember kenyerének is nevezték. Ma ezzel szemben mind a szelídgesztenye, mind a gesztenyeliszt meglehetősen drága.  

Hazánkban is évszázadokkal ezelőtt ismert és termesztett növény volt. Mátyás király idején vált igazán ismertté. A palotában sokat sütötték és mézzel ízesítették az egészséges csemegét, de a mondák szerint Mátyás király kedvence a gesztenyével töltött kappan volt.

Szelídgesztenye ültetése, gondozása

A gesztenyefák ültetése ősszel és tavasszal történhet. Érdemes megfelelő helyről beszerezni a csemetét, mely lehet konténeres vagy szabad gyökerű egyaránt.

A kertészeti áruházakban, faiskolákban bármelyiket meg tudjuk vásárolni, de számos interneten keresztül elérhető kertészeti üzletből is lehetőségünk van a rendelésre.

Ültetése során érdemes a nagy helyigényével számolni, valamint azzal is, hogy viszonylag sokára terem. Ha facsemeteként telepítjük, akkor nagyjából tíz év múlva számolhatunk azzal, hogy az első fogyasztható terméseit hozza. A magról szaporított fák esetében még hosszabb, átlagosan kétszer ennyi idővel lehet számolni. Az oltott csemeték azonban már 7-8 év alatt termést adhatnak, bár ilyenkor még jóval csekélyebb mennyiségben.

Szelídgesztenyék hatása

A gesztenye hatása a szervezetre igazán jótékony, hiszen számos vitamin– és ásványi anyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Ellentétben más diófélékkel és magvakkal a kalória tartalma alacsonyabb és koleszterint egyáltalán nem tartalma. Glutén- és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

A gesztenye szezonban az ország több helyszínén is Gesztenye fesztivállal várják az érdeklődőket a különböző kulturális és gasztronómiai programokra. Ezeken a rendezvényeken vásárlásra, gesztenye- és gesztenyés termékek kóstolásra és vásárlására is lehetőség nyílik. Aki viszont maga szedné a finom csemegét, szedd magad akcióban arra is lehetősége nyílik.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Gesztenye

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom