Szelídgesztenyefa

A szelídgesztenyefa nagy, sötétzöld levelei hosszúkásak, szélük fogazott. Porzós barkái a levelek hónaljában erednek, sárgászöld virágai csomókban állnak. A termős virágok a porzós barkák tövében nőnek. Időjárás függvényében június-júliusban virágzik. A négykopácsú tüskés kupacs 1-3 sötétbarna makktermést rejt. Jellemzően a Dunántúlon őshonos, de megtalálható a Börzsönyben és Észak-Magyarországon is.

Valaha a gesztenye a szegények kenyere volt. A mediterrán vidékeken a gesztenye jelentette az alapvető és minden mástelsősorban a gabonaféléket, burgonyát – helyettesítő élelmiszert. Európa déli területein, ahol a gabonatermesztésre nem voltak alkalmas földterületek és a korlátozott közlekedés, a nehézkes áruszállítás sem tette lehetővé a folyamatos ellátást, soha nem volt elegendő gabona. Így hát főve, pirítva, tejben levesnek megfőzve desszertként vagy sós puliszkához adva fogyasztották.

Magas tápértéke miatt és mivel számos vitamint– és ásványi anyagot, sok rostot tartalmaz, az egyik fő élelmiszernek számított. Szárítva és őrölve lisztet készítettek belőle, melyből a kenyeret sütötték. Mivel napjainkban a gesztenyeliszt meglehetősen drága, akár otthon is próbálkozhatunk elkészítésével.

Szelídgesztenyefa ültetése

Ültetése ősszel vagy tavasszal történhet. Mivel rendkívül sokáig él, érdemes ültetésénél figyelembe venni, hogy hosszú ideig – akár 8-10 évig sem – hoz termést. Ezért akárcsak a dió esetén inkább az gyerekeknek, unokáknak ültetjük. Élettartalma ugyanis általában több száz év, de nem ritkák az 500-600 éves példányok sem.

Mérsékelt égövi, csapadékos, de meleg területeken érzi jól magát. Ezért hazánkban leginkább az Alpokalján, A Dél-Dunántúli területeken és Észak-Magyarországon érzi jól magát. A fagyokra nem érzékeny, így a telet is jól bírja akár -20 °C fokig is.

Ültetés előtti teendők

A gesztenyefa ültetése előtt már érdemes a fajtát kiválasztani, illetve eldönteni, hogy csemetét vásárolunk-e vagy magról szaporított fát ültetnénk, esetleg oltott csemetét.

A kertészeti áruházakban, faiskolákban bármelyiket meg tudjuk vásárolni, de számos interneten keresztül elérhető kertészeti üzletből is lehetőségünk van a rendelésre.

Fontos tudni azonban, hogy a terméseiket ennek megfelelően különböző időkben adják először. Általánosságban elmondható, hogy a szelídgesztenye viszonylag sokára terem. Facsemeték esetében körülbelül 10 év múlva lehet számolni az első termések szüretelésével.

Magról szaporított csemeték esetében ez az idő akár kétszer ennyi is lehet. Az oltott csemeték esetében várható leghamarabb a termés, akár 7-8 év múlva már szüretelhetők.

Már a beszerzése előtt érdemes végig gondolni azt is, hogy hová ültessük. Mivel viszonylag nagy helyigényű, házak, kerítések mellé közvetlenül ne tegyük. Szereti a szélvédett, napos helyeket, szeles, huzatos területen a termése nem érik be rendesen.

Szelídgesztenyefa ültetése lépésről lépésre:

Ültetése tavasszal a jó idő beköszöntével, illetve ősszel is megtörténhet. Érdemes számolni azzal is, hogy a fiatal fa fagyérzékeny. 

Már az ültetés előtt érdemes az ültetőgödröt kialakítani és trágyával elkevert földdel beszórni úgy, hogy a trágya közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel. Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Szabadgyökerű csemete vásárlása esetén a csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa. 

A facsemete beültetését követően vissza kell temetni a földet és alaposan megöntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni, hiszen a gesztenye vízigényes növény.

Gesztenyefa talajigénye

A gesztenyefa leginkább a savas talajokban fejlődik jól. Rosszabb, gyenge tápanyagú talajba ültetve csak gyenge minőségű termésre számíthatunk. Meszes talajokban pedig a lombja sárgul, rosszul fejlődik.

Honnan tudhatjuk, hogy a kertünknek milyen a talaja?

Ha a talajra háztartási sósavat csepegtetünk, és az erősen pezsegni kezd, akkor sok meszet tartalmaz. Ha nem, akkor valószínűleg inkább savanyú.

Saját virágporával rosszul termékenyül, így ott terem jól igazán, ahol több gesztenyefa is van.

Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes terméseket terem. 

 http://kerteszportal.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom